Gazdaság

160 milliárd forinttal tömték ki külföldi cégek zsebét

Penz(210x140)(3).jpg (pénz, forint, )
Penz(210x140)(3).jpg (pénz, forint, )

Egyedi döntésekkel eddig 159,3 milliárd forinttal támogatták – zömében külföldi tulajdonú cégeknél – a munkahelyteremtést a különböző kormányok.

A jobbikos Volner János kérdésére adott tájékoztatást Varga Mihály a parlamentben arról, hogy hány cég kapott egyedi kormánydöntéssel száz millió forint feletti munkahelyteremtő támogatást. 2004 óta ennél kisebb juttatást nem osztottak egyedi kormánydöntéssel.

Az derült ki, hogy a 159,3 milliárd forintból mindössze négy magyar cégnek juttattak, összesen 2,784 millird forintot. Így náluk egy munkahely átlagban 6,2 millió forintba került. Ezen kívül még három vegyesvállalat részesült a keretből. A legtöbb támogatási szerződést szerződést azonban német, amerikai, japán és brit cégekkel kötötték Az ágazatok közül pedig toronymagasan vezet az autóipar. Volt olyan külföldi cég, amely többször is kapott támogatást. Ha részletesen is kíváncsi, hova, mennyi pénz jutott, kattintson a vg.hu-ra.

Bár a jelenlegi kormánypárt ellenzékből bírálta a gyakorlatot, mondván, hogy inkább a magyar kkv-kat kellene támogatni, azóta az Orbán-kormány is adott a pénzt a külföldi cégek munkahelyteremtő beruházásaihoz. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig azt mondja, a jelentős, legalább 10 millió eurós beruházások ösztönzéséhez ez az egyik legfontosabb eszköz. Ezért támogatja, hogy a lehetőség fennmaradjon – derül ki a cikkből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik