Gazdaság

Már több a nyugdíjas, mint a dolgozó

nyugdijas(960x640)(4).jpg (nyugdíjas, )
nyugdijas(960x640)(4).jpg (nyugdíjas, )

Tavaly negyedével kevesebben mentek nyugdíjba, mint előző évben, és átlagban kevesebb nyugdíjat kaptak, mint a többiek. Az átlagnyugdíjak között is hatalmas különbségek vannak.

Kevesebben kérelmezték tavaly a nyugdíjazásukat, mint korábban, és az elfogadott kérelmek száma csak kevesebb, mint háromnegyede a 2011-esnek. Annak ellenére is, hogy a 40 éves munkaviszonnyal nyugdíjba vonuló nők száma már közelíti a 90 ezret. A társadalom elöregedése miatt azonban összességében így is nő a nyugdíjasok aránya – derül ki a Napi Gazdaság írásából, amit az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság legfrissebb adataiból készített.

Már 2,863 millió ellátást folyósítanak (amiből 2,2 millió a korbetöltött öregségi nyugdíj). Miközben a KSH adatai szerint 2,67 millió alkalmazott volt az 5 fő feletti cégeknél és intézményeknél.

A korhatár előtti nyugdíjasok kapják a legtöbbet átlagban

A nyugdíjak közötti különbségek megmaradtak. Az átlag 107,1 ezer forint, akkor, amikor a nettó átlagkereset 144 ezer forint. Az átlagnál kicsivel kevesebbet kaptak a korbetöltöttek (106,5 ezer forintot) és még kevesebbet a saját jogú öregségi nyugdíjasok (96,9 ezer forintot). Ez a lap szerint azzal magyarázható, hogy a tavaly megállapított nyugdíjak átlaga csökkent.

Viszont a 40 év szolgálati idővel nyugdíjba vonult hölgyek átlaga hajszállal magasabb (109,4 ezer forint). Náluk sokkal jobb helyzetben az 1955 előtt született, fegyveres testületből korhatár előtt nyugdíjba vonultak vannak, hiszen nekik 2011 után is megmaradt a nyugdíjuk, ami átlag 186,9 ezer forint.

A rokkantsági és rehabilitációs ellátás átlaga azonban jóval kevesebb volt: 69,7 ezer forint. S az is kiderül a statisztikából, hogy a 2011-es 711 ezer rokkantnyugdíjashoz képest tavaly már csak 445 ezren kaptak ilyen ellátást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik