Gazdaság

A tyúkoknak is betett a nagy havazás

tyúk (tyúk, )
tyúk (tyúk, )

A baromfitartók félmilliárd forintra becslik a rendkívüli havazás miatt keletkezett kárukat. Tojásból az ígéret szerint így sem lesz hiány húsvét előtt.

A baromfitenyésztők az áramszünet miatt kénytelenek voltak aggregátorokat bevetni. Sok szülőpár elhullott. A veszteség mintegy 10 százaléka abból adódott, hogy a tojástermelés is lecsökkent. Aztán az is gond volt, hogy kevésbé híztak a csirkék a hideg miatt. És a vágóhidakon is kimaradt néhány vágásnap. Mindezek miatt félmilliárd forintos káruk lehet a gazdáknak – mondta a Napi Gazdaságnak a Baromfi Terméktanács elnöke, Csorbai Attila.

Azt még nem tudni, mennyi állat, késztermék vesztegelt az utakon, s hogy ebből és a szállítási kapacitás csökkenéséből mennyi vesztesége lett a szakmának. A tojás-előállítás kára a terméktanács becslése szerint a teljes ágazati veszteség 10 százaléka körül lehet. Kérdés, lesz-e így is elég tojás húsvétra. Korábban lapunk megkeresésére azt mondta Csorbai Attila, hogy a megszokott másfélszeresét elérő húsvéti keresletnövekedés ellenére sem kell tojáshiányra számítani. Nem lesz hiány tojásból – erősítette meg a jó hírt szerdai megkeresésünkre a terméktanács részéről Molnár Györgyi titkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik