Gazdaság

Bajban vannak a baromfisok

Lejtőre került az ágazat, 12-15 ezer munkahely megszűnése fenyeget - írja a Napi Gazdaság.

Uniós szinten is romlott a sokáig sikerágazatnak számító magyar baromfitermelés versenyképessége. A termelők felélték megtakarításaikat, a fejlesztések elmaradtak, az épületállomány, illetve a technológia elavult, a magas áfaterhelés, illetve a vásárlóerő hiánya miatt megindult az ágazat leépülése, ami rövid távon 12-15 ezer munkahely megszűnésével járhat – írja a lap a Baromfi Termék Tanács (BTT) alapján.

A lap keddi számában ismerteti a BTT most elkészült hétéves fejlesztési stratégiáját, amelyben a terméktanács kifejti: ha jól átgondolt, a termelési alapoktól a hizlalás korszerűsítésén át a vágóhidakig egymásra épülő fejlesztéseket valósítanak meg – részben uniós támogatással -, akkor a folyamat megállítható és európai szinten is jelentőssé, a termelők számára jövedelmezővé tehető az ágazat. Ehhez összesen mintegy 315 milliárd forintnyi beruházás kellene, a legfontosabb a keltetők és a vágóüzemek fejlesztése lenne.

Magyarország egy főre vetített baromfihús-exportja a stratégia nyomán a legnagyobb lehetne Európában (volumenben és értékben is) – állítja a BTT. Étkezési tojásból pedig önellátó lenne az ország. A program végére 10-12 ezer fővel bővülhetne a foglalkoztatottak száma, az ágazat adóbefizetései áfa nélkül elérhetnék az évi 38-40 milliárd forintot- írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik