Gazdaság

Kuvaiti esély magyar cégeknek

Szijjártó Kuvaitban (Szijjártó Péter, Kuvait)
Szijjártó Kuvaitban (Szijjártó Péter, Kuvait)

IT-, biotech-, egészségügyi és energetikai cégek juthatnak kuvaiti üzlethez.

Innovatív magyar cégeket mutat be a Nemzeti Innovációs Hivatal egy workshopon egy kuvaiti pénzalapnak abban a reményben, hogy befektetést vagy üzletkötést szerezhet nekik.

A 350 millió dolláros (81 milliárd forintos) alapot az NTEC (National Technology Enterprises Company) kezeli, ennek képviselőinek mutatják be a héten mintegy 25 magyar cég fejlesztéseit, innovációs projektjeit, továbbá a Nemzeti Innovációs Hivatal vezetői hosszabb távú kutatási-fejlesztési együttműködések témáiban is folytatnak kétoldalú egyeztetéseket a kuvaiti delegáció tagjaival.

A workshopról Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára által vezetett hivatalos kuvaiti látogatás alkalmával állapodott meg. Ennek keretében olyan innovatív magyar cégek mutatkoznak be, amelyek érdekeltek közös magyar–kuvaiti és kuvaiti tőkebefektetésben.

Az NTEC menedzsmentje korábban leginkább az infokommunikációs technológiák, az élettudományok területén elért eredmények, a magas hozzáadott értékkel bíró diagnosztikai eljárások, valamint az energetika, újrahasznosítható, illetve megújuló energiaforrások felhasználását lehetővé tevő technológiai újítások iránt érdeklődött.

A workshop keretében olyan innovatív magyar cégek mutatkozhatnak be az NTEC vezetőinek, amelyek érdekeltek lehetnek közös magyar-kuvaiti K+F projektek lebonyolításában, Öböl-menti piaci együttműködésben és kuvaiti tőke-befektetésben. A NIH szakértői összesen több mint 250 potenciális magyar cég profilját vizsgálták meg, majd az előszűrést követően az 50 legígéretesebb cég képviselő kapott lehetőséget írásos bemutatkozásra. Ezt követően az NTEC szakértői választották ki azt a 25 céget, akikkel az első Magyar-Kuvaiti Workshop keretében kétoldalú, személyes tárgyalásokat kívánnak folytatni.

Az NTEC vezetői nyitottak arra is, hogy a magyar kockázati-tőkebefektető cégekkel megvizsgálják az együttműködési lehetőségeket, ezért a NIH egy külön szekcióban kuvaiti együttműködésben érdekelt magyar kockázati-tőkebefektetőkkel való személyes tárgyalásokat is előkészített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik