Gazdaság

Titkolják, ki vett egy csomó magyar államkötvényt

Egy vagy több vásárló januárban tetemes mennyiséget vett a Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK). A vevő kilétét azonban titkolja az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Annyit lehet tudni, hogy százmilliós tételek is voltak a piacon - mondta Borbély László András, a cég általános vezérigazgató-helyettese a Napi Gazdaságnak.

A lap keddi számában azt írták, 400 millió eurónyi PEMÁK-értékesítéssel számoltak az egész évre. Ezt már jelentősen felülteljesítették, hiszen február végéig 1,1 milliárd eurónyi fogyott a kötvényből. A szakember azt mondta, erre ők sem számítottak. Normál esetben ugyanis ez kisbefektetőknek szánt értékpapír. Ezt a februári adat is alátámasztja, hiszen a 104 millió eurós értékesítésből 38 milliót a háztartások vettek meg.

A piaci viszonyok változása miatt egy esetleges újabb sorozat alacsonyabb hozammal kerülne a piacra, amit a kamatprémiumok változása indokol. Márpedig hamarosan szükség lehet újabb kibocsátásra, hiszen a második 500 millió eurós tételből már csak 50 millió maradt

A Prémium Euró Magyar Államkötvényeket az ÁKK tavaly novemberben hozta forgalomba, az euróban denominált kötvények éves hozama az eurózóna inflációja felett 2,5 százalék. Ennek megfelelően az első sorozat 5,1 százalékos kamattal indult el, majd egymilliárd euró után a második sorozat induló kamata 4,7 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik