Gazdaság

Jóval drágább lesz a húsvéti menü

Baranyok(960x640)(1).jpg (bárányok,)
Baranyok(960x640)(1).jpg (bárányok,)

Folyamatos áremelkedésre számítanak a juhtenyésztők húsvétig.

A tavalyi aszály miatt sokan hagyták el a nyár végi megtermékenyítést, de a korai húsvét is közrejátszik abban, hogy Európa-szerte kevés az árualap – mondta Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecstenyésztők Szövetségének ügyvezetője a Napi Gazdaságnak. Az exportár jelenleg 800-900 forint körül alakul kilogrammonként, ez azonban a kereslet, illetve a forintgyengülés miatt emelkedhet.

Mivel kevés bárány született, és az idő is rövid volt a megszokott súly eléréséhez, a kereslet kielégítése érdekében a múlt héten elindult a 20 kilogramm alatti bárányok kivitele is, a tavaszi időszakban szokásos 200-250 ezer bárányt várhatóan az idén is exportálják. A húsvéti időszakban a legnagyobb felvevő piac továbbra is Olaszország, de a tél végén újrainduló török exportkereslet is felhajthatja az árakat. A húsvéti csúcsidőszakban azonban egyre élénkebb kereslet mutatkozik a belpiacon is a bárány- és a juhhús iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik