Gazdaság

Itt az idő: nyakunkon a drága importkrumpli

burgonya (krumpli, )
burgonya (krumpli, )

Napokon belül elfogyhat a magyar burgonya, helyette jön a drága import. Most vásároljon!

A burgonya ára elég szórt az országban, bevásárlókosár-táblázatunk szerint 80 és 198 forint között lehet venni. Tavalyhoz képest egyébként másfélszer, két és félszer kerül többe, de még így is elfogadhatóbb az ára, mint ami tavaszra várható.

Szerencsére még nem tartunk a korábban beharangozott 300 forintos krumplinál, de ki tudja, mit hoz a tavasz. A hazai készletek napokon belül kifogyhatnak, és jön helyettük az import – tudtuk meg az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács (OBTT) titkárától, Szabó Istvántól.

Egyelőre nem emelkednek az árak, de ha a külhoni készletek is kezdenek kiapadni, akkor számítani lehet rá. Hogy mikor és mekkora drágulás várható, azt Szabó szerint nehéz ma megmondani. Lehet, hogy nem lesz drasztikus, nem lesz akkora, amekkorára a tél elején számítottak, de az biztos, hogy lesz. S most következzen néhány tipp, hogyan válasszon, ha még a drágulás előtt betankolna krumpliból.

Hogy ne legyen fekete a leves!
Sokan tapasztaljuk, hogy meghámozva, felvágva a krumplit, kiderül: a belseje fekete, közepén üreges, barna vagy éppen rothad. Viszont ha már bespájzolunk, igazán nem ártana olyan krumplit venni, ami használható is.

Szabó István szerint nehéz ránézésre megmondani, melyik burgonyából hasznosíthatjuk a legtöbbet, de azért van néhány szempont. A legolcsóbb árutól nem szabad elvárni a kifogástalan minőséget. De az sem feltétlenül garancia, ha a drágábból szedünk a kosarunkba. Ő elsősorban a kisebb kiszerelésű, 3 kilós, szemre tetszetős, nem akciós, 700 forint körüli árban lévő burgonyát ajánlja annak, aki a jó minőséget keresi.

A ráncos, nyomásfoltos, csírás, csíranyomos, puhább terméket viszont nem venné meg. Az is elég baj, ha büdös a krumpli, mert az rothadásra utal. S ugyanígy óva int a földesen csomagolt árutól is, helyette inkább a mosottat ajánlja. A föld ugyanis sok hibát elfed.

Ha jól bevásárolt a burgonyából, akkor a megfelelő tárolásához egy korábbi cikkünkben talál támpontokat.

 

Kattintson a képre a teljes táblázatért!

Ezen a héten a budapesti Fővám téri csarnok és nyolc budapesti üzletlánc átlagárait hasonlítottuk össze, zöldségből, gyümölcsből és húsfélékből. Az derült ki, hogy a legtöbb kategóriában a piac nyert az árversenyben. Még annak ellenére is, hogy jó pár zöldség drágább lett náluk, mint a múlt héten. Újdonság, hogy a szupermarketekben megjelent a szamóca. Persze, ez még nem magyar, és nem is olcsó!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik