ksh
Gazdaság

Éhezünk, fázunk, tartozunk

Ózdi éhségsztrájk (ózd)
Ózdi éhségsztrájk (ózd)

Magyarok milliói kénytelenek nyomorogni.

Katasztrofálisan csórók a magyarok a KSH legfrissebb összeállítás szerint. A felmérésben a háztartásokat arról kérdezték, mennyire tudják kielégíteni alapvető szükségleteiket – számol be a Napi.hu. Döbbenetesen beszédesek a kapott számok.

Csaknem másfél millió magyar fázott tavaly, mert nem volt pénze rá, hogy megfelelően felfűtse a lakását. A háztartások több mint 90 százalékának anyagilag megterhelő volt a lakása fenntartása.

Majdnem 800 ezer háztartásnak volt valamennyi közüzemidíj-tartozása az elmúlt egy évben, s közülük jó párnak többször is gondja volt a rezsifizetéssel. A társasházakban lakók több mint tizede csúszik a közös költséggel.

Sokan a hasukon is spóroltak: a lakosság harmada például nem engedhette meg magának, hogy kétnaponta húst egyen. A legszegényebbeknél 70 százalék feletti ez az arány.

Ezek után azon már nem is nagyon lehet csodálkozni, hogy nyaralásra, spórolásra sem igen tellett. S ez a probléma már nemcsak a legszegényebb háztartásokat érintette.

Ami még szomorú, hogy a többség úgy gondolja: ebben az évben nemhogy nem fog javulni a helyzete, hanem tovább fog romlani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik