Gazdaság

Elveszhetnek a devizahitelesek a sok mentőötlet között

Válságkezelés (válságkezelés)
Válságkezelés (válságkezelés)

A kormánynak, a bankoknak, a pénzügyi felügyeletnek is van egy-egy új terve arra, hogyan mentsék meg a devizahiteleseket. Úgy tűnik, ez is közrejátszhat abban, hogy a még futó árfolyamgátra a vártnál szerényebb az érdeklődés.

A sok megmentőcsomag között elvész a devizahiteles? Vagy inkább kivár, hátha lesz a jelenleginél is jobb lehetőség számára? Az Azénpénzem.hu szerint a devizahiteleseken segítő program éppen a kormány kommunikációja miatt siklik félre. Azt mondták ugyanis, hogy újabb adósmentés következik, ami félrevezethette a devizahiteleseket a lap szerint.

A bankoktól bekért adataikból ugyanis az derül ki, hogy bár decemberben kitolták az árfolyamgát-jelentkezés határidejét március végéig (29-éig), az érdeklődés ismét elmaradt a várttól. Van, ahol hatodára esett vissza az érdeklődés január óta, s összességében a jogosultak mindössze 30 százaléka vette csak igénybe a mentőprogramot.

Persze lehet, hogy végül az lesz, amit a PSZÁF javasol, vagyis hogy korlátlan időre kitolják az árfolyamgát-jelentkezés határidejét. Ami olyan szempontból is jó lehet, hogy akik most még várják a kormány által ígért adósmentőcsomagot, azoknak is megmarad a választás lehetősége. A pénzügyi felügyelet javaslata szerint mindenkinek 60 hónapig élne az árfolyamrögzítés, függetlenül attól, hogy mikor lép be a programba – ez szintén kedvező változás lehet.

Szó van egy újabb forintosítási akcióról is, amire első körben (tavaly) nem volt túl nagy érdeklődés. Feltehetőleg azért, mert még a tartozás negyedének elengedése mellett sem tudták volna fizetni az új forinthitelt azok az adósok, akiknek addig is problémájuk volt a devizahitel-törlesztéssel. Mások szerint túl szigorúak voltak a belépési feltételek, amiken most enyhítenének. A Népszabadság információi szerint arra lehet számítani, hogy ismét elengednék a tartozás egy részét, de hogy mekkora részét, azt még nem tudni. És persze kérdéses, hogy vajon a forintosítás után milyen törlesztőrészlet jönne ki, kedvezőbb lenne-e, mint a devizahitelé.

A forintosítást egyébként az újonnan kinevezett pénzügyi biztos is támogatná. S nem kizárt, hogy a jegybanki devizatartalék is segítené a programot.


Fotó: Neményi Márton

Közben a kormány és a bankok is kinyilvánították, hogy ismét tárgyalnának egymással a devizahitelesek megmentéséről – de mindjárt az első tárgyalást elnapolták. Viszont szerdán a Bankszövetség bejelentette, javaslatot készítenek a bedőlt hitelesek megsegítésére. Úgy tűnik, abban már egyetértés van a kormány és a bankok részéről, hogy nekik, és az adósnak is áldozatot kell hoznia.

Persze az adósok egy része nem ért ezzel egyet, hanem perrel szeretné elérni, mondják ki: semmisek a devizahiteles szerződések.

Az mindenképpen jó lenne, ha még az árfolyamgát március végi határideje előtt tisztázódna, végül is milyen mentőövek is lesznek, hogy minél több ember, család jó döntést tudjon hozni, és ki tudjon szabadulni a devizahitel-csapdából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik