Gazdaság

Drasztikusan visszaszorították a benzinturizmust

benzin (tankolás)
benzin (tankolás)

Meglett a hatása annak, hogy egy éve megszigorították a magyarországi üzemanyag-behozatalt. A határ innenső felén annak ellenére is nőtt a benzinkutak forgalma, hogy országosan egyébként csökkent.

Tavaly márciustól csak igen szigorú feltételek mellett lehet vámmentesen benzint behozni az országba. Három feltételnek kell megfelelni: a behozatal ne egy sorozat részeként, vagyis kizárólag alkalmi jelleggel valósuljon meg. Az utazó személyes használatra hozza be az üzemanyagot. S annak mennyisége ne utaljon kereskedelmi célú értékesítésre.

Az új szabályozás értelmében a vámmentes behozatalra hétnaponként legfeljebb egy alkalommal van lehetőség. Az üzemanyagot pedig a gépjármű szabványos üzemanyagtartályán felül egy maximum tízliteres kannában lehet Magyarországra hozni.


Fotó: Kummer János

Az intézkedés egy év alatt is nagyon látványos eredményeket hozott: úgy tűnik, rendesen sikerült visszaszorítani a csempészést. Mint a Napi Gazdaság megírta, az adóhatóság adatai szerint 32 százalékkal csökkent a behozott üzemanyag mennyisége. A legfőbb csempészterülethez, az Ukrajnához közeli szabolcsi kutakon pedig egy év alatt 12 százalékkal nőtt a benzin- és 4 százalékkal a gázolaj-értékesítés. Miközben országos szinten csökkenést mértek, éppen a drágaság miatt.

Ukrajnából 123 ezerrel kevesebb autó lépett be az országba, és 10,8 millió literrel kevesebb üzemanyagot hozhattak be. Ennek jövedéki adója több mint 1,2 milliárd forint lehetett és áfatartalma is közelítheti a milliárdos tételt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik