Gazdaság

Magyarország Olaszország szemetese

hulladékhasznosító (hulladékhasznosító, )
hulladékhasznosító (hulladékhasznosító, )

Kamionszám hordják be az országba az égetni való hulladékot.

Magyar vállalkozások tízezer tonnákban mérhető mennyiségű hulladékot importálnak Olaszországból, hogy fűtőanyagként égessék el – tudta meg a hvg.hu.

Ez legális, hisz a cégek a korábbi hulladékimport-botrányok szereplőivel szemben normálisan adminisztrálják a szállítmányaikat. Így az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségtől ki is kérhette az internetes lap az adatokat, miszerint 2010-ben több mint 83 ezer, 2011-ben pedig 75 ezer tonna hulladék érkezett Magyarországra azzal a céllal, hogy tüzelőanyagként hasznosítsák.

A nápolyi folyam

Miért hozzák át ide? Aki járt már a szemétproblémájáról hírhedt Nápolyban, annak nem is kérdés ez. A szemétberuházásokkal kapcsolatos lakossági ellenállás miatt Olaszországban sok helyütt nincs elég hulladéktároló és -feldolgozó, így sok olasz város úszik a szemétben. Exportálni a legkönnyebb, s rövid távon még a legolcsóbb is.

A legtöbb hulladékot – két év alatt 128 ezer tonnát – Olaszországból importálták, a második helyen Ausztria áll – összesen 24 ezer tonnával –, de érkezett égetésre szánt hulladék Szlovákiából, Németországból, Horvátországból és Ukrajnából is.

A hulladék igen változatos fajtájú – ismerteti a lap. „Ukrajnából például fafeldolgozás során keletkező mellékterméket hoztak be, 2010-ben pedig több mint 2000 tonna gumiabroncsot importáltak Ausztriából, Olaszországból és Szlovákiából. Több esetben viszont az Európai Hulladék Katalógus (EWC) kódjai alapján sem egyértelmű, hogy pontosan milyen szemétről van szó: a legnagyobb mennyiségben behozott hulladék mellett található szám például ‘éghető hulladékot’ jelent, de csak találgatni lehet” – összegzik.

Ám a zöldhatóság szerint üzleti titok, hogy pontosan ki és hova szállítja ezeket a szeméthegyeket, ezért a hvg.hu perre megy az adatokért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik