Gazdaság

Lecsúszott szegény Soros

soros györgy (soros györgy, )
soros györgy (soros györgy, )

Hiába a válság, a leggazdagabbak általában csak még gazdagabbak lettek.

Idén minden eddiginél több dollármilliárdost számolt össze a világban a Forbes amerikai magazin: 1492 ember összesen 5000 milliárd dollárnyi vagyont halmozott fel. Ez mintegy 1 150 000 milliárd forintnak felel meg. Egy olyan elképzelhetetlenül nagy számról van szó, amelyből bőven ki lehetne fizetni az Egyesült Államok idén lejáró államadósságát, az iraki háborút, vagy Magyarország minden cégének és emberének a teljes éves munkáját, körülbelül 50 éven át. És ez az összeg van a világ legnagyobb hatalmainak a kezében. (Persze nem a széfben, hanem valamilyen cégben vagy pénzügyi befektetésben.)

Ismét Carlos Slim mexikói távközlési guru lett a Forbes listája szerint a leggazdagabb ember a világon: a tavalyi 69 milliárd dollár után most 73 milliárd dollárt ér a Forbes szerint a vagyona. A második továbbra is Bill Gates, ám alig egymilliárd dollárral lett gazdagabb. Amancio Ortega, a Zara divatlánc alapítója ma már a harmadik: tavaly még 37 milliárd dolláros vagyona 57 milliárdra dagadt. Utána jön Warren Buffett pénzügyi guru, majd Larry Ellison IT-mágnás, a Koch-fivérek, Li Ka-shing kínai milliárdos, a francia Lillian Bettencourt és Bernard Arnault.

Soros György 19 milliárd dolláros vagyonával a lista 30. helyezettje. Már tavaly se ment annyira jól neki: akkor is 19 milliárdja volt, szemben a korábbi évek 20 és 22 milliárdos becsléseivel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik