Gazdaság

Ezt tanácsolja a világ leggazdagabb nője

Gina Rinehart (gina rinehart)
Gina Rinehart (gina rinehart)

Nem irigyelni kell, akinek több a pénze, hanem kevesebbet inni, dohányozni, és többet dolgozni – ez a receptje Gina Rinehartnak, aki 30 milliárd dollárt örökölve vált ausztrál bányamágnássá.

Nem monopólium milliomossá válni – szól az 59 éves Rinehart másik aranyköpése, noha ő beleült a készbe: szülei, a néhai Lang Hancock és Hope Margaret Nicholas ráhagyták az 1955-ben alapított Hancock Prospecting ausztrál bányacéget, amely a világ legnagyobb vasérckészletét rejtő nyugat-ausztráliai Pilbara régió feltárásának jogát birtokolja.

Szavait vaskos üzleti érdekei vezérlik. Rinehart a 2011-ben bevezetett ausztrál bányajövedelem-adó (mineral resources rent tax, MRRT) miatt akaszkodott össze a kormányzattal, amelynek az ő cége a fő vesztese – írja a conclude.hu.

Amikor például azt állítja, hogy az üzletellenes kormányzati politikák miatt vannak szegények, amin az ausztrál hatóságok úgy segíthetnének, ha csökkentenék a bérminimumot és az adókat, azzal érvel, hogy a vele konkuráló bányatársaságok éhbérért, napi 2 dollárért foglalkoztatják alkalmazottaikat.

Julia Gillard ausztrál miniszterelnök azonban kijelentette, hogy kormánya a jövőben is tisztességes fizetést és munkakörülményeket biztosít a kontinensnyi államban munkát vállalóknak. Azzal is hazabeszélt Rinehart, hogy az Ausztráliában befektető milliárdosok és milliomosok tehetnek a legtöbbet a fiatalokért és a szegényekért.

A birodalmát 2010-ben médiavállalkozásokkal erősítő bányamágnást (övé Ausztrália vezető médiavállalkozása, a Fairfax Media többsége, és jelentős részesedése van a Ten Network Holdingsban) a Forbes Asia és a Business Review Weekly (BRW) 2011-ben az ország leggazdagabb emberének választotta, az BRW pedig tavaly májusban a világ leggazdagabb nőjének kiáltotta ki. Ezzel megelőzte Christy Waltont, a Wal-Mart amerikai üzletláncot alapító Sam Walton egyik fiának özvegyét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik