Gazdaság

Így lehet adómentesen vaterázni

Kevesen tudják, hogy fizetni kell online árusítások után is, a NAV most nagyon figyeli az online üzletelőket.

Az emberek többsége azt hiszi, nem kell adóznia, ha az internetes aukciós oldalakon kínál eladásra valamit. Pedig ez nem így van. A szabályokkal azért sem árt tisztában lenni, mert az adóhatóság az idén kiemelt figyelmet fordít a netes értékesítésre. Aki pedig megbukik, annak sokba kerülhet a dolog – hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu.

Az online értékesítésnél két fő szempontra kell figyelni. Az egyik az összeghatár, a másik a rendszeresség.

Ekkora összegig lehet adómentes

Évi 600 ezer forint bevétel alatt nem kell bevallani az ingó vagyontárgyak értékesítését.

Van azonban egy másik szabály is: ha az értékesítésből származó jövedelem (vagyis a beszerzési érték és az eladási érték különbözete) kevesebb mint évi 200 ezer forint, akkor sincs adókötelezettség.


(Fotó: Kummer János)

Persze kérdés lehet, mi a helyzet, ha nem tudni a beszerzési értéket (például régi kacatoknál). Ilyenkor amennyiért eladtuk, annak a 25 százaléka után kell adózni. Feltéve, ha ez a 25 százalék több mint 200 ezer forint. Vagyis ha valamit feldobunk mondjuk a Vaterára, és nem tudjuk, mennyi volt a beszerzési értéke, akkor azt 800 ezer forintos bevételig adómentesen adhatjuk el.

Az adó mértéke egyébként a jövedelem 16 százaléka, de csak akkor kell ténylegesen befizetni, ha a 32 ezer forintot eléri. Vagyis ha az éves jövedelmünk több volt, mint 200 ezer forint.

Üzletszerű-e

Aki tartósan, rendszeresen árul a neten (kvázi ebből él, vagy részben ebből él, illetve ezzel egészíti ki a jövedelmét), annál felmerülhet az üzletszerűség, ami megint más elbírálást jelent. Mert ha valaki üzletszerűen végzi a tevékenységet, az gazdasági tevékenységnek minősül. S ha eléri az évi hatszázezer forint bevételt, akkor már nem csak a 16 százalékos szja-t kell megfizetnie a teljes jövedelme után, hanem még 27 százalék ehót is. Ráadásul az egész szja-t meg kell fizetni, nem csak a 32 ezer forint feletti adóösszeget. Ami jelentős különbség.

Ha kíváncsi rá, mikor kell adószám az online értékesítéshez, és milyen büntetésre számíthat, ha nem tartja be a szabályokat, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik