Gazdaság

Illegalitásba kényszerülnek a külföldi webpatikák

Online patika (Patika, gyógyszertár, )
Online patika (Patika, gyógyszertár, )

Péntektől korlátozzák a webgyógyszertárak működését. Csak azok számítanak innentől legálisnak, amelyek az OTH honlapján szerepelnek. A listára azonban kizárólag hazai patika iratkozhat fel.

Nem tiltják be a külföldi webpatikákat, de legálisan nem lehet tőlük péntektől nem vényköteles gyógyszert rendelni. Sőt, a hazai webpatikáktól is csak akkor, ha azok már regisztráltak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) honlapján – adta hírül a Népszabadság. Márpedig ez alapján mindössze 19 internetes oldal forgalmazhat legálisan vényköteles gyógyszereket Magyarországon.

Az intézkedésre a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, Hankó Zoltán szerint a gyógyszerbiztonság miatt volt szükség. Adataik szerint ugyanis a weben értékesített gyógyszerek fele hamisítvány. A hazai patikák azonban zárt láncúak, ezért egyfajta garanciát jelentek. S náluk a gyógyszerész akár felelősségre is vonható a készítmény minőségével kapcsolatban. Nem mellesleg, a hatóságok is rendszeresen ellenőrzik a tevékenységüket – tette hozzá.

A lap azt is megemlíti, hogy az új szabály szerint csak 24 év felettiek rendelhetnek neten gyógyszert. De hogy ezt hogyan fogják ellenőrizni, azt nem sikerült kideríteniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik