Gazdaság

Év közben is választható lesz a kiva

KIVA adókalkulátor (Adó, Adóbevallás, Adózás)
KIVA adókalkulátor (Adó, Adóbevallás, Adózás)

A kisvállalati adónál, vagyis a kivánál ismét változás lesz. Lehetővé tennék, hogy év közben is lehessen ezt az adózási módot választani.

A kormány kisebb változtatásokat javasol a parlamentnek a kisvállalati adózásban (kiva). Ez azt jelenti, hogy a jövőben év közben is választható lesz a kisvállalati adózás – jelentette be szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára, Balogh Ádám.

A nemzetgazdasági tárca könyvelők és pénzügyi vezetők megkérdezésével végzett felmérése szerint ugyanis sokan kivárnak a kisvállalati adózásba való átlépéssel, mert még nincs elég tapasztalat, nehéz az összehasonlítás, és rövid volt a mérlegelési idő.

A kivánál nem sokkal az első, tavaly december 20-i jelentkezési határidő előtt is változtattak, a visszajelzések alapján, s egyúttal a jelentkezési határidőt is kitolták január 15-éig. Eddig úgy volt, hogy év közben nem lehet majd jelentkezni a kivába.

Az NGM, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adóügyi fórumán a helyettes államtitkár hangsúlyozta: a kivába az első évben 10 ezren jelentkeztek át, a szám alulmúlta a várokozásokat.

Azt is hozzáfűzte: a megkérdezettek a tárgyi eszköz eladásával kapcsolatban fogalmaztak meg félelmet, illetve a célzott kedvezmények szociális hozzájárulási adóban (szocho) való érvényesítése kapcsán.

Az egészen kicsi adózóknak – 6 millió forint éves árbevételig – dolgozták ki a kisadózók tételes adóját, a katát, amelybe 50 ezren léptek be január végéig, de folyamatosan nő az érdeklődők száma. A katát a kormány javaslata szerint biztosítási ügynökök is választhatják majd – fűzte hozzá. A katát év közben is lehet választani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik