Gazdaság

Egyre nehezebb már cigit venni

Csak a füst maradt a dohánypultokban: több boltból eltűnt már a dohányárú.

„Szia, nincs cigi!” – fogadják az óbudai Lukács utcai Coopban belépőket, ha azok tekintete a kassza mögött üresen álló dohánypultra téved. „Nem is lesz” – teszi hozzá kéretlenül a boltos.

A dohányosok nem csak ebben az üzletben nem találnak cigit. A Hír24 úgy tudja, egyre több üzlet van Magyarországon, amely a júniusban életbe lépő trafiktörvény miatt az év elejétől már egyáltalán nem rendel új készleteket, holott májusig elméletileg még rendelhetnének.

A boltosok nem elsősorban attól tartanak, hogy a nyakukon maradnak a drága készletek, pedig a cigarette méretarányosan biztosan egy átlagos kisközért legnagyobb értéket képviselő termékei közé tartozik a márkásabb töményszeszek mellett. „Minek forgalmazzak cigit, úgyis át kell állni egyszer, jobb ha minél hamarabb megszokják a vevők” – magyarázza a Lukács utcai eladó.

Mindjárt jövök, csak leugrom

Csak a szerkesztőség környékén járkálva azt tapasztaltuk, hogy 5 olyan helyből, ahol eddig volt dohányáru, ma már többen nincs, vagy alig van. Az egyik miniábécé olyan rosszul megy, hogy már megválogatja a tulajdonos-pultos, hogy milyen árut hoz. „Cigire már nincs pénzem” – vonogatja a vállát a keresztrejtvénye töltögetése közben az idősödő úr. „Majd talán jövő héten.”
Egy környékbeli éjjel-nappaliban van ugyan cigi, de már minden márkából csak néhány darab. A kocsmában is nagyon hasonló a helyzet.

Haszontalan cigaretta

Ugyanis a cigarettán már évek óta nincs a kiskereskedőknek hasznuk. A különböző adók miatt olyan drága a cigi, hogy már nem is mernének rárakni az árra. Miért tartják egyesek mégis? Mert a cigiért muszáj lemenni. Ha pedig már bement egy üzletbe vagy kocsmába az ember, akkor még eszébe jut ezt-azt venni, vagy esetleg legurít egy sört – okoskodnak.

A cigi ráadásul már azért sem annyira jó biznisz, mert az emberek a válságban rákényszerülnek, hogy csökkentsék a napi adagjukat. „Az ismert arcok, akik évek óta járnak ide, ma is jönnek, de csak ritkábban” – magyarázza egy gömbölyded, középkorú kisközért-tulajdonos.

Sorban állás vagy leszokás

Az, hogy ha pár hónapig nehezen hozzáférhető az évek óta brutálisan dráguló cigaretta, sok embert még akár is késztethet, hogy leszokjon. (Amit persze mi is csak ajánlani tudunk, mint ahogyan ezt kötelességtudóan megteszik a dohánygyártók is a honlapjaikon.) De az átmeneti logisztikai problémák a legeltökéltebb füstölőket aligha fogják megakadályozni. „Akkor majd legfeljebb fizetés után megveszem egyben a 20 doboz cigarettámat” – fogalmazott lapunknak egy frusztrált dohányos.

Ez lesz júniustól

Mint februárban eldőlt, a nemzeti dohányboltok végül is mégiscsak trafikok lesznek: árulhatnak majd a dohánytermékeken és a szerencsejátékokon kívül tömény alkoholt, ásványvizet, üdítőt, energiaitalt és újságot is.

A trafikok nem lehetnek majd bevásárlóközpontokban meg a gyermekek szeme előtt lévő helyeken. Hogy pontosan hol és hogyan lehet majd a napi nikotinhez jutni, még nem lehet tudni, mert folyamatban van a nemzeti dohánybolt-licenc pályázat, amelyhez az állam köti majd dohánytermékek forgalmazását.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik