Élet-Stílus

A dohányzásnak egy egészséges alternatívája van

dohányzás (dohányzás, cigaretta, )
dohányzás (dohányzás, cigaretta, )

A kiskamaszok negyede már aktívan füstöl, ráadásul nem is csak cigarettát.

Hiába csökken az elmúlt majdnem négy évtizedben az aktívan dohányzók száma, a teljes lakosságnak még mindig 29%-a dohányos. Köztük egyre több tini, vagy még fiatalabb gyerek.

A fiatal dohányosok aránya csak 1-2%-kal marad el a felnőttekétől – ezt már Demjén Tibor, a Dohányzás Fókuszpont vezetője mondta a Rádió Orient stúdiójában, ahol hozzátette, a kiskamaszok dohányzásával az a nagyobbik baj, hogy körükben riasztóan magas a vízipipázók száma is (mintegy 20%).

A vízipipa jobb?

Noha népszerű tévhit, hogy a vízipipa a dohányzás egy „egészségesebb” változata, ez nem így van. Sőt, ha tényszerűek szeretnénk lenni, akkor a vízipipa még rosszabb is. Egy adag füstje kétszáz szál cigarettának felel meg, míg szénmonoxid-tartalma ötven szálnyi adagot tartalmaz.

Nem sokkal jobb az elektromos cigaretta sem: bár használata nem minősül dohányzásnak, a cigaretta alapanyagai közül pedig csak nikotint tartalmaz, a szakember szerint érdemes elővigyázatosnak lenni vele, mert a hatásairól még mindig nincs elég információ.

Demjén Tibor szerint a dohányzásnak kizárólag egy, egészséges alternatívája létezik: a leszokás.

Aki korán kezdi, korán hal

A kiskorúak dohányzása miatt a szakemberek már évek óta a vészharangot kongatják, és nem csak azért, mert a cigiről borzasztó nehéz leszokni. Aggodalomra ad okoz az is, hogy a tizenéves koruktól fogva cigiző fiatal felnőttek sokkal kevesebbet élhetnek, mint nemdohányzó társaik.

A legfrissebb – az amerikai kormány megbízásából készült – tanulmány szerint ezek a felnőttek sokkal nagyobb eséllyel halnak meg 55. születésnapjuk előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik