Gazdaság

Oszkó szerint csapdahelyzetbe került az ország

A volt pénzügyminiszter azt mondja, hiába csökkentette a kormány a kiadásokat, mert közben nem indult be a növekedés, s így nem lehet csökkenteni az újraelosztás. Jövedelemadóról, adójóváírásról, áfamértékről és vagyonadóról is kérdezték.

A Haza és Haladás és az Együtt 2014 vitaanyagáról kérdezte a Népszabadság Oszkó Péter volt pénzügyminisztert. Oszkó szerint csapdahelyzetbe került az ország. Folyamatosan csökkentette a kiadásait, ám ennek semmi eredménye nem lett. Közben ugyanis csökkent az össztermék is, így az elvonási szint magas maradt.

Szerinte az első lépés az kellene hogy legyen, hogy javítsuk a növekedési pályát. Aztán szép lassan lehetne csökkenteni az újraelosztást. Az interjúban több korábbi állításával is szembesítették.

Szja-kulcs

Oszkó szerint ma mindenki arra koncentrál, hogy mennyi az szja-kulcsa. Ő azt mondja, nem az a lényeg, hogy 27 vagy 30 százalékos-e a felső adókulcs. Mert nem attól lesz nagyobb a növekedés. A növekedéshez úgy kell beállítani az adóterhelést, hogy versenyképes legyen a foglalkoztatás – jelentette ki.

S példaként megemlítette, hogy Szlovákiában, Lengyelországban és Csehországban ma olcsóbb az alacsony képzettségűek foglalkoztatása, mint Magyarországon. Az a legnagyobb gond, hogy a kormány az alacsony jövedelmi kategóriákban tönkretette a versenyképességünket – tette hozzá.

Adójóváírás?

Emlékeztették rá, hogy amikor még pénzügyminiszter volt, arról beszélt: az adójóváírás nem szerencsés, és visszaélésekre ad alkalmat.

Azt válaszolta, a nettó bérek nem úgy alakultak a válság után, hogy az indokolta volna az adójóváírás kivezetését. Hangsúlyozta azonban, hogy már nem a 2010-es adójóváírást hoznák vissza. Hanem annál jóval mérsékeltebb szintűt, amivel azt szeretnék elérni, hogy az alsó jövedelemsávban ismét versenyképessé váljon a magyar munkaerő.

Áfa

Arra is utaltak, hogy szakértőként korábban a forgalmi típusú adók emelését javasolta. Amit meg is lépett a mostani kormány.

Erre úgy reagált, hogy a 27 százalékos áfával a kormány túllőtt a célon. Hiszen Európában nálunk a legmagasabb az áfakulcs, máshol legfeljebb a 25 százalékos mértéket éri el. Szerinte józan gazdaságpolitika ennél magasabb szintre nem törekszik. Oszkó úgy véli, bár csökkenteni kellene az áfát, nem valószínű, hogy a feszített költségvetés ezt megengedné.

Ingatlanadó

Felemlítették neki, hogy szakértőként az ingatlanadó bevezetését szorgalmazta. Most pedig már nem. Vállalta, hogy sokáig ezt az álláspontot képviselte., annak ellenére is, hogy sokan támadták miatta.

De mint elmondta, mára azért vizsgálta felül saját véleményét, mert többek között a lakáshitelek törlesztési nehézségei miatt úgy gondolja, ezt a terhet nem tudná elviselni a rendszer a következő pár évben.

Ha a teljes interjúra kíváncsi, kattintson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik