Gazdaság

Kelendőbbek az 5 milliónál olcsóbb lakások

elado-lakas(210x140)(1).jpg (eladó lakás, lakás, )
elado-lakas(210x140)(1).jpg (eladó lakás, lakás, )

Budán ugyan nem jellemző, de máshol az országban igen, hogy egyre többen vásárolnak lakást 5 millió forintnál kevesebbért. Van olyan megye, ahol az eladott lakások fele tartozik a legolcsóbb kategóriába.

A pangó lakáspiac kissé átrendeződött tavaly: keresettebbek lettek a legolcsóbb lakások, mint korábban. Ami a jelenlegi helyzetben nem meglepő.

Az egyedüli kivétel Buda, ahol szinte nem is létezik lakáscélú ingatlan tranzakciója 5 millió forint alatt. Az ország többi régiójában viszont emelkedett az eladott lakásokon belül a nagyon olcsók aránya. A Duna House összesítése szerint vidéken majdnem minden ötödik eladott lakás 5 millió forint alatt kelt el tavaly.

A második félévben még több olcsó lakás cserélt gazdát

Ha csak az elmúlt év adatait nézzük, az látszik, hogy minden régióban növekedett az 5 millió forint alatt eladott lakáscélú ingatlanok aránya. Az egyedüli kivétel nem meglepő módon Buda, ahol mindössze egy százaléknyi az ilyen adásvételek aránya.

Pesten és az agglomerációban a tavalyi első félévi 4-4 százalékról a második félévre 6 százalékra, a főváros vonzáskörzetében pedig 5 százalékra nőtt az összes értékesítésből a legolcsóbb lakások részaránya. Az ország többi részén még látványosabb a változás.

Vidéken a második legkelendőbb

Erősebb az olcsó ingatlanok piaca a többi megyében. A legkelendőbbek az 5-10 millió forint közötti lakások. De tavaly az értékesítési adatok alapján az 5 millió forint alatti árkategória elfoglalta a második helyet.

Pedig az év első felében még egyforma, 15-15 százalék volt az 5 millió forint alatt elkelt, és a 10-15 millió forint között értékesített ingatlanok aránya. A második félévre azonban gyengült a drágább sáv és 18 százalékra erősödött az 5 millió alattiak aránya.

Borsodban a legjellemzőbb

Az egyik leérintettebb megye Borsod-Abaúj-Zemplén, ahol az ingatlantranzakciók több mint fele 5 millió alatti, ennek kb. 85 százaléka lakás, de szép számú olcsó ház is tulajdonost cserélt.

Hasonló a helyzet Tolnában is, de Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyében is minden harmadik ingatlaneladás ebből a szegmensből kerül ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik