Gazdaság

Ésszerű, hogy eltűnnek az ingyenes számlacsomagok

Bank (bank, nyugdíjas)
Bank (bank, nyugdíjas)

Nem kenhetjük simán Matolcsyra, ha a bankokban már alig találunk ingyenes csomagot. Mindenképpen temetni kellett volna ezeket a számlákat. A válság óta ugyanis nem dől annyi pénz a fiókokba, hogy megérje nullázni.

Nincsenek már olyan helyzetben a bankok, mint a válság előtt, amikor folyamatosan bővült a betét és a hitelállomány is, vagyis nőtt a jövedelmezőségük. Ekkor jó lépésnek számított az ingyenes számlacsomagok bevezetése – új ügyfeleket lehetett vele fogni. S egy ilyen periódusban nem jelentett gondot, ha a nullás számla önmagában veszteséget termelt.

Ma viszont korántsem ez a helyzet, ezért érthető, hogy a bankok visszavonulót fújtak – állapítja meg a Pénzcentrum.hu. Vagyis szerintük nem kizárólag a tranzakciós illeték bevezetése miatt drágítottak a bankok.

Nullás – csak sok feltétellel

Az ingyenes számlacsomagokat szinte mindenhol megszüntették. Ahol még elérhetőek, ott is csak szigorúbb feltételek mellett, mint korábban, vagy akkor, ha többféle szolgáltatást is egyben rendelünk meg, például a bankszámlához hitelkártyát, folyószámlahitelt és megtakarítási számlát is igényelünk. S még emellett is csak jóval szűkebb a nullás szolgáltatások köre, mint korábban.

Arra ösztönöznek, hogy egy helyen bankoljunk

Nem lehet tehát csak a tranzakciós illetékre, és megálmodójára, Matolcsy Györgyre hárítani, ha drágábban bankolunk, mint eddig. Viszont az illeték közrejátszik abban, hogy a bankok röghöz kössenek minket. Vagyis könnyebben rá tudnak bírni minket a csomagjaikkal arra, hogy egy helyen tartsuk a pénzünket.

Hiszen ha továbbra is több bankkal állunk kapcsolatban, akkor a számláink közötti pénzmozgatásnál a tranzakciós illetéket is meg kell fizetnünk. Bankon belül ezt megúszhatjuk.

Ha kíváncsi rá, milyen feltételekkel talál még nullás számlát, és mit kell vállalnia, kattintson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik