Gazdaság

Zsugorodott a kiskereskedelem – ételből is kevesebbet vettünk

vásárlás (vásárlás, bevásárlókocsi, vásárló, )
vásárlás (vásárlás, bevásárlókocsi, vásárló, )

Tavaly ismét csökkent a kiskereskedelem forgalma. Kevesebbet költöttünk élelmiszerre, benzinre, bútorra, műszaki cikkre, könyvre, és számítástechnikai eszközökre is. A használt cikk azonban kelendő volt, és az internetes kereskedelem is szárnyalt.

Tavalyelőtt úgy tűnt, végre fellélegezhetnek a kereskedők, mert megáll a forgalom csökkenése, de a tavalyi év erre rácáfolt. 2012-ben ugyanis éves szinten 1,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom mennyisége. 2011-re még 0,2 százalékos növekedésről számolt be a KSH.

Decemberben 2,1 százalékkal vásároltunk kevesebbet

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012-ben 8257 milliárd forint értékű forgalom keletkezett, ebből decemberben 835 milliárd forint realizálódott. Az év utolsó hónapjában 2,1 százalékkal vásároltunk kevesebbet, mint 2011 decemberében. Ahhoz képest viszont, hogy novemberben 4,1 százalékos volt a visszaesés, ez a 2,1 százalék kicsit jobb, mint amilyen eredményt várt például a Takarékbank elemzője, Suppan Gergely.


Fotó: Kummer János

Az értékesített mennyiség leginkább az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, a benzinkutakon, a bútor- és műszakicikküzletekben, valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben csökkent. Viszont a csomagküldő és internetes kiskereskedelem dinamikusan növekedett.

Az élelmiszeren is spóroltunk

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben decemberben 2,7 százalékos, éves szinten pedig 0,7 százalékos visszaesést mért a forgalom mennyiségében a KSH. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben éves szinten ennél nagyobb, 3 százalékos csökkenés volt.

Decemberben az előző évinél kevesebbet adtak el a bútor-, műszakicikk-üzletekben (12 százalék), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk kiskereskedelemben (2,2 százalék). Ugyanakkor forgalomnövekedést mértek a használtcikk- (11 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- (5,2 százalék,) az illatszer- (5,2 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (2,2 százalék), továbbá az iparcikk jellegű vegyes üzleteknél (1,7 százalék). Tovább csökkent az üzemanyagtöltő állomások forgalma: az eladások decemberben 1,4, 2012-ben 2,6 százalékkal mérséklődtek.

Viszont ahogy az utóbbi években tapasztaltuk, úgy tavaly is dinamikusan bővült az internetes kiskereskedelem (33 százalékkal).

Ez várható jövőre

A bérek és nyugdíjak várható idei reálnövekedése miatt a Takarékbank elemzője arra számít, hogy a kiskereskedelmi forgalom alacsony szinten stabilizálódik az idén, s az év második felében bázishatások miatt (vagyis az idei gyenge eredményekhez képest) akár kisebb növekedés is lehetséges lesz.

A stabilizálódást a január-februárban megugró fogyasztói bizalom is előre vetíti, ami azonban még nem elégséges ahhoz, hogy érdemi fordulat kezdődjön az idei évben. Idén összességében 0,5 százalék körüli mértékben csökkenhet a kiskereskedelmi forgalom Suppan Gergely becslése szerint.

Az európai átlag is mínuszos

Az Eurostat február 5-én megjelent sajtóközleménye szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – a kiskereskedelmi eladások 2012 decemberében az Európai Unió 27 tagállamában 2 százalékkal, az eurózóna országaiban 3,4 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Vagyis (mint a minisztérium is hangsúlyozta), az eurózóna átlagánál jobban teljesített a magyar kiskereskedelem.

Decemberben az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok kilenc tagállamban bővülést, tizenháromban csökkenést mutattak. Az unió – arányukat tekintve – jelentősebb országai közül Németországban 4,7 százalékkal csökkent, Franciaországban 2,2 százalékkal, az Egyesült Királyságban 1,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai decemberben 0,9, 2012-ben összességében 2,2 százalékkal maradtak el az előző évtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik