Gazdaság

Vonzóbb lehet a lakástakarék

eladó ingatlan (ingatlan, eladó, ház, ingatlanpiac, )
eladó ingatlan (ingatlan, eladó, ház, ingatlanpiac, )

Ha az elhalasztott lakásvásárlásokba és felújításokba belefogunk, jól jöhet a lakástakarék. Piaci becslés szerint két-három éven belül akár egymillió családnak lehet ilyen típusú megtakarítása.

Erőteljes növekedést vár a magyarországi lakástakarék-piacon a következő évekre friss piaci előrejelzése alapján az OTP Lakástakarék. A cég becslése szerint két-három éven belül egymillióra nőhet a jelenlegi 700-800 ezerről azoknak a családoknak a száma, amelyek rendelkeznek valamilyen típusú lakástakarék-pénztári szerződéssel.

Ha beindulnak a vásárlások

A mintegy 30 százalékos növekedés két oldalról is indokolt lehet. Egyrészt amiatt, mert 2008 óta óriási elhalasztott kereslet halmozódott fel a lakáspiacon. S ha ezekből vásárlás lesz, a finanszírozáshoz jól jöhet majd a lakástakarék.

Másrészt a magyar lakásállomány rohamosan öregszik, s közben nő az igény arra, hogy a lakások, házak minél kevesebb energiát fogyasszanak. Így előtérbe kerülnek a felújítások és korszerűsítések, amihez szintén jó háttér lehet a megtakarítási forma – magyarázza a cég vezérigazgató-helyettese, Köntös Péter.

Mik a lakástakarék fő jellemzői?
Államilag támogatott lakáscélú megtakarítási forma a lakás-előtakarékosság. Lényege, hogy az állam a rendszeresen megtakarított összeg mellé 30 százalékos támogatást nyújt. Feltéve, hogy a megtakarítást lakáscélra (például lakás vásárlására vagy felújítására, korszerűsítésére, lakáscélú hitel előtörlesztésére) használja fel az ügyfél. Ezenfelül az összegyűlt betét nagyságával megegyező összegű lakáscélú hitelt is igényelhet az ügyfél, s ezt önerőként beszámíthatják neki a bankban.

Az árfolyamgát mellé is jól jöhet

Az árfolyamgát igénybevételén megtakarított összeget is érdemes lakás-takarékpénztári megtakarításban elhelyezni, mint korábban mi is megírtuk. Hiszen az ötéves időszak lejártával az adósnak nagyban javulhat az anyagi helyzete a jelenlegi állapothoz képest – említi meg Köntös Péter.

A támogatott lakáshitelek előretörése pedig szintén megerősítheti a korábban népszerű, de az elmúlt években jelentősen visszaesett lakástakarékkal kombinált hitelek iránti keresletet.

A jogszabályváltozások is kedveztek

A lakástakarék típusú konstrukciók pozíciója egyébként évek óta erősödik. Ezt mutatja például az is, hogy a válság kirobbanását követően évente átlagosan több mint 20 százalékkal nőtt a cégnél a  megkötött önálló szerződések száma.

Ehhez az is hozzájárulhatott, hogy a maximális futamidőt 2011-ben tíz évre emelték. Ekkortól ugyanis elkezdett nőni a hosszabb távra szóló megtakarítások aránya. Nagy előrelépést jelentett még, hogy a közeli hozzátartozók megtakarítása már közös ingatlantulajdon nélkül is felhasználható. Ezzel egy komoly korlát tűnt el a rendszerből, lehetővé téve a szerződések családon belüli könnyebb felhasználását – említ néhány példát a vezérigazgató-helyettes.

Egy korábbi, 2007-es változás pedig a társasházaknál tette kedvezőbbé a felújítások lakástakarék általi finanszírozását a nagyobb lakásszámú épületeknél.

Van hova fejlődni

Magyarországon jelenleg a potenciális lakástakarék-piac 2,5 millió háztartást jelenthet a cég becslése szerint. Ehhez képest mindössze 30 százalékos (700-800 ezres) a kasszával rendelkezők aránya. Ausztriában vagy Németországban  ez az arány kétszer ekkora. Azonban ott 70-80 éves múltja van ennek a megtakarítási formának, míg hazánkban alig 16 éve létezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik