Gazdaság

Forinthitellé alakítanák át a devizahiteleket

A pénzügyi ombudsman azt javasolja, számolják át a bankok a devizahiteleket úgy, mintha forinthitelek lettek volna. Aztán az ügyfelek dönthetnék el, akarják-e, hogy a devizahitelük forinthitellé alakuljon. Jelenleg ugyanis nagyjából egyforma a törlesztőrészlet forintban és devizában.

Már a héten megkezdődhetnek azok a tárgyalások, amelyek a civilek, a bankok és a kormány részvételével a devizahitelesek gondjainak megoldását tűzék ki célul. Az Azenpenzem.hu információi szerint a pénzügyi jogok biztosának már konkrét elképzelése is van a megoldásról.

Devizából forinthitel

A megoldáshoz az szolgálja az apropót, hogy jelenleg nagyjából olyan szinten van a devizahitelek törlesztőrészlete, mint amennyi akkor lett volna a havi fizetendő, ha az érintettek forinthitelt vettek volna fel.

Így merült fel, hogy most kellene átszámolni a devizahiteleket forinthitelre, hogy aztán eldönthesse az adós, vállalja-e tovább az árfolyamkockázatot, vagy pedig forintra vált. A bankoknak pedig el kellene fogadniuk, amit az ügyfél dönt.

A lap szerint ezt a lehetséges megoldást támasztja alá, hogy Doubravszky György ombudsman egy múlt heti konferencián megemlítette: az ügyek lezárásához több százezer szerződést kell majd átszámolni.

Mit lépnek erre?

Kérdés persze, hogy a bankok hajlandóak lesznek-e a forintosításra. Mert ez azt jelentené, hogy az árfolyamváltozás hatását teljesen ki kellene szűrniük. S ha nem lesznek hajlandóak, akkor vajon mennyire fog beavatkozni a kormány. A konferencián a lap szerint ugyanis azt is mondta a biztos, hogy az államnak nem feladata a civileket megvédeni a bankoktól.

A másik, hogy vajon mennyire lehet megoldás a forintosítás azoknak az ügyfeleknek, akik ma sem tudják fizetni a hiteleiket. Nem beszélve arról, hogy sokan alapvetően azért vették fel az anno olcsónak számító devizahitelt, mert a drágább forinthitelt nem tudták volna bevállalni.

Eddig keveseknek volt megoldás a forintosítás

Ha emlékszünk még, volt már egy forintosítási program: akkor a fennálló tartozás negyed részének elengedése mellett lehetett devizáról forintra váltaniuk azoknak, akik megfeleltek a feltételeknek. S a bankoknak kötelező volt lehetővé tenni a forintosítást ezeknek az ügyfeleknek. Erre a vártnál jóval kisebb érdeklődés mutatkozott, s ráadásul éppen rossz passzban volt a forint, amikor a forintosításokra sor került.

Persze a mostani elképzelés egy kicsit más, mint a tavalyi forintosítási program. Hiszen most nem arról van szó, hogy a meglévő tartozást váltanák át forintra, hanem arról, hogy úgy számolják át a devizahiteleket, mintha eleve forintban vette volna fel a kölcsönt az ügyfél.

Ha kíváncsi, mi van még az ombudsman tarsolyában a devizahiteles probléma megoldására, kattintson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik