Gazdaság

Csalók nullázhatják le a bankszámláját

Vigyázzon, ha neten bankol, tegye félre a rutint, és minden egyes lépésnél ellenőrizze az utalását, ha azt akarja, hogy biztosan célba érjen a pénze. Főleg az sms-re figyeljen, ha nem akarja, hogy csalók nyúlják le a pénzét. Azért is fontos az óvatosság, mert nem minden bank téríti meg a kárát.

Százmillió forint körüli összeggel kopasztotta meg a magyar netbankolókat egy nemzetközi bűnszervezet. A legrosszabbul az az ügyfél járt, akitől tízmillió forintot loptak el a trükkös csalással – derül ki a Pénzcentrum cikkéből.

Amikor a rutin rossz tanácsadó

A Bankszövetség már decemberben felhívta rá a figyelmet, hogy gond lehet a netes bankolással. Elvileg a csalók szinte bármelyik netbank felületét lemásolhatják, de érdekes módon vannak olyan pénzintézetek, ahova mégsem „törnek be” ilyen módon. A lap szerint talán a netbanki sajátosságok riaszthatják el őket egyes bankoktól.

Ami nagyon fontos: ha betörtek is a csalók a gépünkre vagy telefonunkra, az ellenőrző sms-nél még meg tudjuk fogni a pénzünket, ha figyelmesek vagyunk. Ezt úgy kell érteni, hogy ne csak az utalás indításához szükséges kódra koncentráljunk, hanem ellenőrizzük le mindig azt is: a megadott összeg jelenik-e meg az sms-ben, és a kedvezményezett számlaszáma is ugyanaz-e, mint amit megadtunk. Ha nem, akkor ne hagyjuk jóvá az utalást, és értesítsük a bankot.

Nem minden bank térít

Ez azért is fontos, mert több bank éppen arra hivatkozva nem téríti meg a csalók áldozatává vált ügyfél kárát, hogy az sms-ben minden ott volt, feketén-fehéren. S ha elolvasta volna az ügyfél, akkor láthatta volna, hogy például nem a megadott számlaszámra küldi a pénzt.


Fotó: Kummer János

Akiknek szerencséjük volt, azoknak tranzakció közben is zárolták a pénzüket, így elvileg visszakaphatják majd.

Így nyúlják le a pénzünket

A módszer lényege, hogy a csalók egy kémprogrammal átveszik a az ügyfél számlája felett a felügyeletet. Akár számítógépről, táblagépről vagy mobilról utalunk, megtörténhet a dolog. Ezt például onnan tudhatjuk, hogy a bank nevében adategyeztető üzenetet jelentetnek meg.

Ezért mindig tartsuk fejben, hogy a bank sosem kéri el a felhasználónevünket vagy a jelszavunkat e-mailben. Ne dőljünk be akkor sem, ha netbankuk újraaktiválására kérnek, mert ilyen felhívást sem küld a bank – figyelmeztet a lap szakértőre hivatkozva.

Általános jótanács, hogy a saját gépünkön, telefonunkon legyen vírusirtó, és lehetőség szerint nyilvános helyen ne bankoljunk.

Ha kíváncsi rá, elég-e a hagyományos vírusvédelem a csalók ellen, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik