Gazdaság

Kgfb: sokba kerülhet, ha elfelejti befizetni

Kötelező (kötelező)
Kötelező (kötelező)

Március elsejéig kell befizetni az első negyedéves részletet. Aki mulaszt, annak sok pénze bánhatja később.

Itt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) idei első fizetési határideje: legkésőbb március 1-jéig kell leróni az első negyedéves díjat. Ha valaki nem fizet időben, annak főhet majd a feje. Ugyanis ha díjnemfizetés miatt szűnik meg a biztosítás, akkor a biztosítója nyolc napon belül ráterheli a fedezetlenségi díjat (ami napi 260-600 forint között lehet), plusz az elmaradt biztosítási díjat is behajtják rajta. S ha az autóst közben a rendőr is lemeszeli, akkor az további százezer forintjába kerülhet – figyelmeztet az Azénpézem.hu.

Pedig nem is biztos, hogy elsősorban az autós a ludas abban, ha nem fizetett – hivatkozik a PSZÁF tájékoztatójára a lap. Ebből kiderül, hogy néha az alkuszok is ludasok abban, ha nem érkezik be időben a díj. Például mert késedelmesen továbbították a felmondást, illetve nem mondták fel időben a szerződést, vagy azt nem megfelelő formában tették meg.

Az is előfordul azonban, hogy az autós fizet, de csak a biztosítás díját, a baleseti adóról meg elfelejtkezik. Ekkor az a gond, hogy a törvény szerint a biztosítók a beérkező díjból először a biztosítási adót egyenlítik ki, s csak utána a biztosítási díjat. Aminek így híja lehet, vagyis az autósnak díjhátraléka keletkezhet.

Érdemes tehát mindenkinek utána néznie, fizetett-e már, és ha igen, a megfelelő összeget fizette-e be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik