Gazdaság

Drágább a zene, ha sokan hallják

szallodai-szoba(960x640)(1).jpg (szállodai szoba)
szallodai-szoba(960x640)(1).jpg (szállodai szoba)

A hotelek szobakihasználtsági mutatóit is beleszámolják a jogdíjakba.

Rosszul járnak a nagy, nemzetközi szállodaüzemeltetők a zeneszámok után szedett jogdíjakról szóló rendelkezések miatt – olvasható a szerdai Népszabadságban.

A lapnak Victor Máté, a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda, az Artisjus elnöke elmondta, hogy megváltozott a dalok után járó jogdíj kiszámításának módja, az új tarifákat a hotelek valódi forgalmához igazították. Eddig a szállodások szobaszám után fizettek, most ezt az egyes kategóriák szobakihasználtsági mutatóival korrigálják, amelyeket a Központi Statisztikai Hivatal publikál.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője úgy reagált: nem a néhány tízezer forintos költség “fekteti két vállra” a hoteleket, de az új szabályozást diszkriminatívnak tartják.

A MSZÉSZ szerint a jogdíjak elszakadtak az ágazat teljesítőképességétől, a szállodák 40-50 százalékkal fizetnek többet, mint 2007-ben, viszont a hotelek forgalma csökkent. Az Artisjus szerint csak 9-26 százalékkal nőttek a jogdíjak 2006 és 2012 között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik