Gazdaság

Szociális rezsicsökkentést is szeretnének

Az energiacégeknek ezt is önerőből kellene megoldaniuk egy törvényjavaslat szerint.

Szociális közműszolgáltatásról szóló törvénymódosító javaslatot nyújtott be a Fidesz két képviselője, a rezsicsökkentési munkabizottságot vezető Németh Szilárd és Zsigó Róbert. Írja a Portfolio.hu.

A korábbi kormányzati bejelentésekkel összhangban a nagyobbik kormánypárt benyújtotta a lakossági energiaszolgáltatással kapcsolatos minőségi követelmények átalakítását célzó módosító indítványát. A jogszabálycsomag az egyetemes szolgáltatókra és az elosztótársaságokra helyez többletterhet, mindezt úgy, hogy a társaságok ezért nem kérhetnek pluszpénzt.

A tervezet értelmében az eddigi éves leolvasással szemben az egyetemes szolgáltatásban negyedévente kellene elvégezni a mérőóra-leolvasását a szolgáltatóknak, ha a fogyasztók kérik. Az indítvány ugyancsak előírná, hogy a szolgáltatóknak az esti órákban is rendelkezésre kellene állniuk az óraleolvasásra. 

A tervezet előírásokat tartalmazna a közvilágítás-szolgáltatásra, s bizonyos esetekben betiltaná a társasházakban történő kikapcsolását, például négynél több szintes házakban, ahol fogyatékkal élő személyek laknak. Tiltaná a szolgáltatás felfüggesztését akkor is, ha a közös képviselő igazolja, hogy fizetési meghagyásos eljárást indított a közösköltség-tartozást felhalmozó fogyasztóval szemben.

Az egyetemes szolgáltatók számára a jogszabály előírná, hogy minden járási központban ügyfélszolgálatot kell létesíteni, ami mellett minden 5 ezer lakost meghaladó településen munkanapokon biztosítani kell a panaszfogadás lehetőségét, illetve a különböző ellátással kapcsolatos nyomtatványok elérését.

A lap szerint az iparági szereplők előzetes értékelése szerint a 176 járásnak megfelelő lefedettség elérése hatalmas költséggel járna, pedig kérdéses az előírás hatékonysága, hiszen a panaszkezelésre és információigénylésre eddig is lehetőség volt telefonos ügyfélszolgálatokon keresztül az ország teljes területén. Több új igény is olyan, ami már most is működik, csak más néven.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik