Gazdaság

Korlátozza a kaviárbehozatalt a kormány

Nem lehet csak úgy behozni a luxusételt: egy új jogszabály részletesen szabályozza a határátlépést.

Hajón és postán nem is lehet behozni Magyarországra kaviárt egy márciustól érvényes kormányrendelet-módosítás értelmében, s szigorodott az importjának és exportjának adminisztrációja is. Mielőtt bárki felhúzná a luxuscikk kereskedelmének korlátozásán magát, jó tudni: összességében a veszélyeztetett vadon élõ állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmének szabályozása változott, ez alá esik a tokhal védettsége miatt a kaviár is.

A szabályozás változatos állatfajokra, növényfajokra és a belőlük készült termékekre vonatkozik – így például a solymászmadarak határátlépést is regisztrálni kell. A teknősökről például hathavonta fotós páncélzatminta-azonosítást is kérhet a hatóság. Az emberszabású főemlősök kizárólag állatkertbe mehetnek, amikor átlépik a határt, míg a nem emberszabásúakat állatkísérletekhez is be lehet hozni.


Fotó: Northfoto

A kaviár esetében azonban még az átcsomagolt vagy hazai származású kaviárról is számot kell adni a határátlépéskor: fel kell tüntetni 7 különböző adatot, és s számos egyéb adminisztratív kötelezettség is vár azokra, akik nemzetközi forgalomra szánják a halikrát

A kaviár bonyolult adminisztrációjára egyébként azért van szükség, mert az Európai Bizottság szerint jelentős ennek illegális kereskedelme, s az adminisztrációval bármely szállítmány útját – vagy annak hiányát – nyomon lehet követni.

Becslések szerint akár évi több tonna (!) halikrát hozhatnak be illegálisan az EU-ba, ahol Németország és Franciaország a két legnagyobb felvevőpiac. Volt rá példa, hogy két üzletember 1,4 tonna fekete kaviárt csempészett be az EU-ba, s vélhetően többen is foglalkoznak ezzel, hisz a kaviár ideális csempészárú: kicsi és értékes. A hatóságok úgy gondolják, hogy az illegális import akkora lehet, hogy emiatt eshet a legális import.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik