Gazdaság

Péntekig kérhetjük, hogy a NAV valljon helyettünk

NAV (nav)
NAV (nav)

Február 15-én éjfélig kérhetik a magánszemélyek, hogy az adóhatóság készítse el helyettük az szja-bevallásukat. Az idén van néhány változás az egyszerűsített bevallásnál.

Az eddigi tapasztalatok alapján mintegy negyedmillió embert érint az egyszerűsített bevallás, amire 2009 óta van lehetőség. Aki szeretné, hogy az adóhatóság készítse el neki az szja-bevallását, az február 15-ig adhatja postára a 1253NY jelű kitöltött adatlapot, vagy adhatja át személyesen a NAV valamelyik ügyfélszolgálatán.

Mivel 15-e péntekre, azaz rövid ügyfélfogadási napra esik, érdemes előre megtudakolni, hogy az adott kirendeltségen lesz-e hosszított, délután 4-ig tartó nyitva tartás, vagy rendes üzemmenet szerint, azaz 11-kor bezárnak. Az adóhatóság tájékoztatása szerint a központi ügyfélszolgálatokon biztosan nyitva lesznek délután is.

Akinek van ügyfélkapuja, az elektronikusan is elküldheti a kérelmét, legkésőbb péntek éjfél előttig.

A szükséges nyomtatványt egyébként 700 ezer magánszemélynek ki is postázta a NAV a bevallási csomagban, de a nyilatkozat letölthető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu), vagy beszerezhető az ügyfélszolgálatokon is. Ha valaki elmulasztja a pénteki határidőt, annak már magának kell gondoskodnia a bevallásról.

Az egyszerűsített bevallást alapvetően azoknak találták ki, akiknek az adóévben csak olyan jövedelmük volt, ami után a munkáltató adóelőleget vont le, de azért néhány más adóköteles ügylet is belefér. Így például az ingó, az ingatlan, a vagyoni jog átruházása, és önkéntes pénztárak javára is lehet rendelkezni.


(Fotó: Neményi Márton)

Nem kizáró ok az sem, ha valaki családi adókedvezményt érvényesítene. S ha valaki már most tudja, hogy melyik civil szervezetnek és egyháznak kívánja felajánlani adójának 1+1 százalékát, azt is jelezheti. Ha ezt most nem teszi meg, akkor május 21-ig külön is rendelkezhet.

Az idén van néhány változás az egyszerűsített bevallásban. Az egyik, hogy a NAV az elkészített bevallást csak akkor küldi el nekünk április 30-ig, ha megadtuk a belföldi lakcímünket. Az is újdonság, hogy amennyiben egyetértünk az adóhatóság számításával, nem kell visszajeleznünk. Ha viszont változtatni szeretnénk, azt legkésőbb május 21-ig közölhetjük. Ilyen eset lehet például az, ha a családi adókedvezményt megosztanánk.

Az egyéni vállalkozók és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek személyijövedelemadó-bevallási határideje február 25. Aki nem egyéni vállalkozó és nem áfafizetésre kötelezett magánszemély, annak pedig (kivételesen, mivel május 20. pünkösd hétfő) május 21-ig kell beadnia a személyijövedelemadó-bevallást. Az önadózóknál az adónyilatkozat benyújtásának is május 21. a határideje. S ha fizetendő adónk van, azt is eddig a határidőig kell rendezni. Kivéve, ha részletfizetést kértünk, amire maximum százezer forintig van lehetőség, pótlékmentesen, és ekkor legfeljebb négy részletben fizethetünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik