Gazdaság

Van, amikor a katázás nem véd meg

Téved, aki azt hiszi, hogy a tételes adó havi 50 ezer forintja minden esetben felmentést ad a vállalkozónak az alól, hogy az általános szabályok szerinti közterheket megfizesse.

Nemrégiben a Népszavában azt írta Angyal József adószakértő, hogy téved az adóhatóság. De nem volt igaza. A vita tárgya: ha valaki főállású katás, de ezen kívül más vállalkozás(ok)ban is személyesen közreműködő tag (nem katásként), akkor a kata mentesíti-e az alól, hogy a másik vállalkozás(ok)ban a kötelező járulékszintig megfizesse a közterheket.

Eltérő értelmezés

Angyal József úgy véli, igen. Vagyis szerinte felesleges a minimálbér vagy a bérminimum után megfizetni az adókat és járulékokat a másik vállalkozásban (vagy másik vállalkozások valamelyikében). Azzal érvel, hogy a kisadókról szóló törvény rögzíti: a kata kiváltja többek között a szociális hozzájárulási adót.


(Fotó: Neményi Márton)

Így szerinte a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) téved, amikor közleményében azt írja, hogy a kata más vállalkozói jogviszonyokban (tehát ha valaki több vállalkozásban is személyesen közreműködő tag) nem mentesít a kötelező járulékfizetés alól. Több adószakértőt is megkérdeztünk, de mindnyájan azt mondták: Angyal József az, aki téved.

Miért nincs igaza?

Nem ért egyet Angyal úrral ebben a kérdésben az RSM DTM adószakértője, Kalocsai Zsolt sem. Méghozzá azért nem, mert a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választó főállású kisadózókra nem alkalmazhatóak a többes jogviszonyra vonatkozó kedvező szabályok.

A kedvező szabály azt jelenti, hogy ha a vállalkozó legalább az egyik jogviszonyában megfizeti a járulékfizetés alsó határáig a nyugdíj, egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot, akkor az összes többi jogviszonyában nem köteles erre.

A főállású katásról azonban ez nem mondható el ez, hiszen ő nem köteles külön a minimálbér vagy bérminimum után járulékot fizetni. Mert nála a havi 50 ezer forint kiváltja (az iparűzési adó kivételével) az összes közterhet.

Ezért ha más társaságokban is személyesen közreműködik, akkor azok közül legalább egyben meg kell fizetnie a minimálbér, vagy inkább a bérminimum után a közterheket. E kötelezettség alól tehát nem mentesülhet arra hivatkozva, hogy mivel a tételes adót megfizeti, így kisadózóként már biztosítottnak számít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik