Gazdaság

Rákapcsol a NAV – nehéz évre készülnek

nav (nav, adó, szja, adózás, )
nav (nav, adó, szja, adózás, )

Tovább szélesítené az adózói kört az adóhatóság. A tavalyi 700 milliárd forintos többletbevétel kevesebb lett a vártnál.

Az idei év “borzasztóan” nehéz lesz az adóhatóságnak, a NAV azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy a költségvetési bevételek teljesüljenek, ehhez az adózói kör szélesítése szükséges – mondta Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese kedden Budapesten sajtótájékoztatón, az idei ellenőrzési irányelveket ismertetve.

Elmondta: az adóhatóság legfontosabb kötelezettsége a költségvetési bevételek teljesítése. Bár a NAV 2012-ben 700 milliárd forinttal többet szedett be az előző évinél, ez objektív okok miatt kicsit elmaradt a tervezettől. Mintegy százmilliárd forintos bevételkiesést okozott például, hogy a devizahitelesek megmentése kapcsán a pénzintézeteknek kevesebb különadót kellett befizetniük.

Az idén is emelkedő bevételi terv teljesítéséhez az adózói kör szélesítése szükséges, amihez több új eszköz is rendelkezésre áll 2013-tól. Az elnökhelyettes ezek közül kiemelte a belföldi áfaösszesítő jelentést, a pénztárgépek online bekötését az adóhatósághoz, valamint az új adónemek bevezetését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik