Gazdaság

Így úszhat el a család vagyona

ingatlan (ingatlan, építészet)
ingatlan (ingatlan, építészet)

Nem elég, ha a lakásunkra és a benne lévő dolgainkra megkötjük a biztosítást. Ha nem akarjuk, hogy elússzon a vagyonunk, arra is érdemes ügyelni, hogy a biztosítás tényleg fedezze a kárunkat.

A magyarországi ingatlanok 70-75 százaléka rendelkezik biztosítással, ami viszonylag jó arány, bár kissé lemarad a nyugat-európai 75-85 százaléktól. Összeségében az látszik, hogy az emberek már tudják: biztosításra szükség van.

Azzal azonban még mindig sokan nincsenek tisztában, hogy nem elég megkötni a biztosítást és elfelejteni – érdemes évente felülvizsgálni. Mégpedig azért, mert ha nem megfelelő a konstrukció, vagy nem frissítjük a biztosítást, azzal hamis biztonságérzetbe ringathatjuk magunkat – hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu.

Mert ha például alulbiztosítottuk a vagyonunkat, akkor kár esetén kisebb lehet a kártérítés összege, mint amennyire a helyreállításhoz szükség van. Ha jó a biztosítási konstrukció, és évente kérjük az összeg indexálását (vagyis azt, hogy a biztosítási összeg kövesse az inflációt), azzal az árváltozásokra lesz fedezetünk. De arra nem, ha közben például bővítettük az ingatlant, vagy új vagyontárgyakat szereztünk be. Ezekre ugyanis nem fognak téríteni kár esetén. Ahhoz már szerződésmódosítás kell. Ezért is fontos évente egyszer elővenni a papírokat, és átbogarászni. Jó alkalom erre az, amikor a következő évi díjakról értesítenek.

Ha kíváncsi rá, ilyenkor mit érdemes megnézni, kattintson a lap biztosítási 1×1-ére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik