Gazdaság

Nem kell félni a katától

adozas(430x286)(4).jpg (adózás, adó, )
adozas(430x286)(4).jpg (adózás, adó, )

Angyal József okleveles adószakértő szerint az adóhatóság téves jogértelmezéssel riogatja a katásokat - írja a csütörtöki Népszava.

A lap szerint sokan elbizonytalanodtak és a kilépést fontolgatják a kisadózó vállalkozások tételes adójából (kata), miután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) január közepén kiadott állásfoglalása szerint azok a főállású katások, akik egy másik társas vállalkozásban személyes közreműködők, kötelesek ott megfizetni az adókat és járulékokat a kötelező járulékszintig.

Egyes értelmezések szerint így feleslegesen kell havonta nagyjából százezer forint adót és járulékot, illetve még a katát is megfizetni. Angyal József okleveles adószakértő szerint azonban szó sincs erről, az adóhatóság téves jogértelmezéssel riogatja a katásokat. Szerinte igenis érdemes a kata alá bejelentkezni azoknak, akik arra jogosultak és ez előnyös a számukra. A NAV állásfoglalása pedig nem bír kötelező jogerővel, magyarán nem jogszabály, hanem csupán szakmai vélemény.

Az okleveles adószakértő szerint a társadalombiztosítási (tb) törvény ez ügyben egyértelmű: ha valakinek van egyéni vállalkozása, legalább a minimum járulékalap után meg kell fizetnie a járulékot. Ha emellett van egy társas vállalkozása is, például kft.-ben ügyvezető, akkor ha az egyéni vállalkozásában teljesíti a minimum járulék kötelezettséget, a társas vállalkozásában a tényleges járulékalap után fizeti meg a járulékot. A kiegészítő tevékenység esetén pedig 6660 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot kell befizetnie, szintén az egyéni vállalkozásában.

“A tb-törvény nem ismeri a katás vállalkozó fogalmát, csak az egyéni vagy társas vállalkozóét, így amikor a NAV arra hivatkozik, hogy a katás kikerül a társadalombiztosítás hatálya alól, az finoman szólva csacsiság” – mondta Angyal József. A kata ugyanis nem vállalkozási forma, hanem adózási mód. A kisadókról szóló törvény pedig azt rögzíti, hogy a tb-járulékot a kata kiváltja. A NAV azt állítja, hogy amikor ezt a járulékot a kata kiváltja, kötelezettséget ró egy másik adóalanyra, a kft.-ben személyesen közreműködőre, aki ebben az esetben ugyanaz a személy. “Ez egy téves jogértelmezés, semmilyen többletkötelezettséget nem ró a társas vállalkozásra” – hangsúlyozta a lap szerint az adószakértő.

Tizenötezren hagyták el az evát

A múlt év végén tizenötezren hagyták el az egyszerűsített vállalkozói adót (eva), a kilépők meghatározó része az új adózási lehetőségekhez pártolt át – írja a Magyar Nemzet.

A nemzetgazdasági tárca adatai szerint az evások korábbi 70 ezres létszáma január közepére mintegy 55 ezerre csökkent. A kijelentkezők között nagyjából 7400 egyéni vállalkozó és 7500 társas vállalkozó volt.

Mindeközben megközelítette a 65 ezret azoknak a gazdasági szereplőknek a száma, amelyek az év eleje óta élő két új adózási módozatot, a kisadózók tételes adóját (kata) vagy a kisvállati adót (kiva) választották. A minisztérium statisztikája szerint a katához eddig 54 ezren kívántak csatlakozni, a kivába pedig eddig nagyjából 10 ezer vállalkozás jelentkezett be.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik