Gazdaság

Lehúzta Matolcsyt az IMF

Az IMF látogatása nem túl jól zárult, eshet a forint. Varga Mihály viszont elégedett.

Még mindig nem ugyanazt látja a Nemzetközi Valutalap (IMF) és a kormány, ami a forint újabb szánkázásához vezethet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint rendben lezárult az éves gazdaságpolitikai konzultáció az IMF és az EU képviselőivel. A Nemzetközi Valutalap és az Európai Bizottság delegációja az éves gazdaságpolitikai konzultáció keretében találkozott a magyar kormány, a Magyar Nemzeti Bank, a PSZÁF vezetőivel és szakértőivel, valamint a pénzügyi szektor egyes szereplőivel.  A felek a látogatás részeként egyeztetést folytattak a 2013-as téli gazdasági előrejelzésről is – közölte a tárca.

A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság delegációja az IMF Alapokmány IV cikkelye szerinti éves gazdaságpolitikai konzultáció, illetve az EU/IMF 2008. októberi hitelnyújtásához kapcsolódó utólagos monitoringvizsgálat céljából tartózkodott 2013. január 16–28. között Budapesten.

NGM: a hiány lent fog maradni

A tárca azt hangsúlyozza: az IMF és az Európai Bizottság 2011-es és 2012-es prognózisainál végül kedvezőbben alakult a magyar államháztartás: 2011-ben – a nyugdíjpénzekkel együtt – többlettel zárt, míg 2012-ben az előzetes adatok alapján a tárca szerint valószínűsíthető, hogy a GDP-arányos hiány a kormányzati célnak megfelelően 3 százalék alatt teljesült.

Az NGM közleménye azt is állítja: a kormány által megtett lépések nem egyszeri jellegűek (vagyis nem csak egy-egy év gazdálkodását stabilizálják), hanem hosszú távon biztosítják az állami pénzügyek fenntarthatóságát. „A hiány 3% alatt tartása folytatódik, mivel Magyarország elkötelezett a túlzottdeficit-eljárás idei lezárása mellett” – állítja a tárca.

IMF: nem jók a tervek

Az IMF azonban távolról sem ilyen optimista állásfoglalásában. „A vártnál kedvezőbb világpiaci helyzet miatt csökkent az állam finanszírozásának nehézsége, ám a gazdasági előtt továbbra is nehézségek állnak. Második recessziós időszakát éli négy év alatt, miközben a fogyasztás és a beruházás csökken, s a munkanélküliség makacsul magas.”

Ezzel együtt, a Matolcsy György által büszkén felmutatott hiánycsökkentést elismerik: „Az államháztartás hiányát jelentősen csökkentették 2012-ben, részben, hogy a korábbi lazítást ellensúlyozzák, ám ez a folyamat egyben visszavetette a beruházási kedvet is.”

Összességében az IMF és az EU nem elégedett a jelenlegi tervekkel. „Új gazdaságpolitikai irányvonalra lenne szükség, amelynek középtávon fenntartható – a növekedést és a bizalmat erősítő – módon kellene a költségvetést kiigazítania. A magyar gazdaság növekedési potenciáljának emeléséhez meg kellene javítani a pénzügyi szektort, és szerkezeti átalakításokat kellene végrehajtani.

Varga örül

Örömteli, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió delegációi pozitívan értékelték azokat a lépéseket, amelyeket Magyarország az elmúlt két évben a pénzügy egyensúly megteremtése érdekében tett – reagált Varga Mihály az IMF-jelentésre. Azt iugyanakkor elismerte, maradt néhány olyan kérdés, amelyben a magyar kormány változatlanul másképp látja a helyzetet és a lehetséges megoldásokat, mint a nemzetközi szervezetek szakértői. Ezek közül a legfontosabb a bankok adóztatásának kérdése, mondta Varga Mihály, aki rámutatott, hogy az IMF ezt olyan akadálynak látja, amely a növekedést fékezi.

A miniszter arra a felvetésre, hogy az IMF kiadott közleményében a kormányénál kedvezőtlenebb, 3 százalék feletti hiánypályát jósolt úgy válaszolt: a szervezetnek nem is a magyar kormánnyal hanem az Európai Bizottsággal van vitája, hiszen utóbbi a tavalyi őszi országjelentésében 3 százalék alatti idei hiánnyal számolt, és “a mostani megbeszéléseken a bizottság nem is jelezte, hogy ebben a kérdésben módosítani akarja az álláspontját”.

Varga Mihály megerősítette, hogy a most lezárult egyeztetéseken – a terveknek megfelelően – nem esett szó a leállt hiteltárgyalásokról, ahogy arról sem, hogy milyen menetrend szerint kezdhetik újra a hivatalos tárgyalásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik