Gazdaság

Jól jártak az önkéntes nyugdíjpénztári tagok

persely (persely)
persely (persely)

A magánnyugdíjpénztárakhoz hasonlóan az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai is jócskán infláció feletti hozamot értek el. Vagyis igencsak jól jártak, akik továbbra is tagok maradtak.

Jól gazdálkodtak a tagok pénzével az önkéntes nyugdíjpénztárak, hiszen az inflációt akár többszörösen is meghaladó (7–20% közötti) hozamot tudtak elérni – írja az Azénpénzem.hu. Mint hírt adtunk róla, a maradó magánnyugdíj-pénztári tagoknak sem volt okuk panaszra az idén, ami a hozamokat illeti, mert ezek a kasszák is igen jól teljesítettek.

Az önkéntes pénztári tagok száma egyébként a válság kitörése óta fokozatosan csökken. De közülük egyre többen fizetik saját zsebből a tagdíjat.

A legkisebb kockázatot vállaló (nyugdíjhoz legközelebb állóknak ajánlott) klasszikus portfólióknál 7,45 (Allianz) és 18,45 százalék (Honvéd) között szóródtak a hozamok. A kiegyensúlyozott kategóriában pedig az MKB 19,83 százalékos hozama a legmagasabb. A növekedési kategóriában szintén az MKB-nál volt a legjobb a hozam (16 százalék). A hagyományos kategóriákba nem illeszthető portfóliók között is volt 19,5 és 17,49 százalékos hozam is. (A 2012-es önkéntes nyugdíjpénztári hozamokat az Azénpénzemen itt találja.)

Az önkéntes nyugdíjpénztárak közül többen (így például a nagyok közül az ING vagy októbertől az AXA) nem tesznek közzé napi árfolyamadatokat. Így ezeknek a hozama majd csak márciusban fog kiderülni, ha kijönnek a PSZÁF összesítései – teszi hozzá a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik