Gazdaság

Az államháztartásról is tárgyal Orbán Brüsszelben

orbán-autó (orbán viktor)
orbán-autó (orbán viktor)

Az államháztartás hiányáról is tárgyal majd a jövő héten Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével - közölte pénteken a brüsszeli testület jövő heti munkatervét ismertetve Frédéric Vincent, a bizottság szóvivője.

Vincent tájékoztatása szerint a magyar miniszterelnök és Barroso megbeszélésein várhatóan szó esik majd az Európai Unió következő, 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretéről is, ahogy a bankunió megteremtésének lépéseiről, valamint a gazdasági és monetáris unió átalakításáról is tárgyalhatnak.

A magyar államháztartási hiány azért szerepelhet Orbán Viktor és Barroso megbeszéléseinek napirendjén, mert Magyarország ellen gyakorlatilag uniós csatlakozása óta túlzottdeficit-eljárás folyik. Magyarországnak az elmúlt években nem sikerült az államháztartás hiányát a stabilitási és növekedési paktumban rögzített, a GDP három százalékában meghatározott küszöb alá csökkenteni. Novemberben nyilvánosságra hozott őszi előrejelzésében az Európai Bizottság mind 2012-re, mind az idei évre 3 százalék alatti hiányt jósolt Magyarország számára, 2014-re viszont ismét három százalék fölötti deficitet jeleztek előre.

Múlt héten Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség államtitkára közölte, hogy Orbán Viktor brüsszeli látogatása alkalmával a bizottság elnökén kívül Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével, valamint Martin Schulzcal, az Európai Parlament első emberével is találkozik.

Orbán Viktor egy nappal később Moszkvába utazik, ahol energetikai együttműködésről, közlekedésfejlesztésről és oktatási témákról is tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik