Belföld

Ezért megy Orbán Moszkvába

szijjarto-orban-repulon(960x640)(1).jpg (ingyenes, )
szijjarto-orban-repulon(960x640)(1).jpg (ingyenes, )

Energetikai együttműködésről, közlekedésfejlesztésről és oktatási témákról is tárgyal a miniszterelnök Vlagyimir Putyinnal.

Magyarország elemi érdeke, hogy az Oroszországgal, második legfontosabb kereskedelmi partnerével kialakított modern, a 21. századhoz méltó együttműködése tovább fejlődjön – mondta Szijjártó Péter. A Miniszterelnökség államtitkára Orbán Viktor moszkvai látogatása kapcsán adott interjút a távirati irodának.

A magyar kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására tesz egynapos munkalátogatást január 31-én Moszkvában, ahol legutóbb 2010 novemberében járt. A találkozó napirendi pontjai között szerepel az energetikai együttműködés a Déli Áramlat építése okán. Az államtitkár elmondta, a magyarországi szakasz előkészületei jól haladnak.

Szijjártó szerint Magyarországon az elkövetkező két-három évben komoly előrelépések lesznek az energiabiztonság terén, hiszen már épül egy másik vezeték is, a magyar és a szlovák gázvezeték-hálózatot összekötő úgynevezett interkonnektor, amely a kelet-nyugatinál ma még fejletlenebb észak-déli irányú energiainfrastruktúra-kiépítés egyik legfontosabb állomása. Ezzel a magyar gázvezetékrendszer elérhetősége egészen Európa északi részéig fog tartani. Ráadásul – folytatta –, ha nemzeti tulajdonba kerülnek a gáztározók, akkor Magyarország valóban energiaszállítási központként működhet majd a régióban.

A kabinet célja az is, hogy a magyar villamosenergia-felhasználásban a jelenleginél jóval nagyobb részt biztosítson a paksi erőmű. Ehhez azonban egy óriási beruházásra van szükség, de mivel még nem történt pályázatkiírás, nem zajlottak konkrét tárgyalások, „minden híresztelés idő előtti” – mondta a politikus.

A moszkvai látogatás másik nagy témája a közlekedés lesz, hiszen Oroszországnak kulcsszerepe van abban, hogy a távol-keleti és a kaukázusi áruk milyen útvonalon jutnak el Európába. E téren magyar lehetőség lehet  a záhonyi vasúti átrakó kapacitásának bővítése. Emellett ipari, mezőgazdasági és oktatási együttműködési témák kerülhetnek szóba a jövő csütörtöki moszkvai viziten – tette hozzá az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik