Gazdaság

Erzsébet-utalványt a patikákba is!

patika (patika, gyógyszertár, )
patika (patika, gyógyszertár, )

A gyógyszerészek azt szeretnék, ha a szociális Erzsébet-utalvánnyal vagy a Széchenyi Pihenőkártyával is fizethetnének a hozzájuk betérők.

A Magyar Gyógyszerészkamara (MGYK) már tavaly felvetette: szeretné, ha lehetővé tennék, hogy szociális Erzsébet-utalvánnyal vagy SZÉP-kártyával is ki lehessen váltani a recepteket – említi meg a Világgazdaság online kiadása.

A kamara ezt azzal indokolja, hogy sokszor nehézséget okoz a gyógyszerek megvásárlása a betegeknek. Még úgy is, hogy ma már sokkal jobban elfogadják, ha a patikus olcsóbb készítményt ajánl a helyett, amit az orvos felírt.

Szociális Erzsébet

2012 novemberétől vezették be, hogy a rászoruló családok Erzsébet-utalványban kapják a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményhez kapcsolódó szociális támogatást. Szakemberek már akkor többek között azért ellenezték ezt, mert gyógyszert nem lehet venni az utalvánnyal. Csak készételt, ruhát vagy tanszert.

Még nincs döntés

Rákérdeztünk hát az illetékes minisztériumoknál, tervben van-e, hogy a SZÉP-kártyával és a szociális Erzsébet-utalvánnyal is lehessen fizetni a gyógyszertárakban, és ha igen, mikortól. A Nemzetgazdasági Minisztérium ígért választ a pihenőkártyával kapcsolatban, de még nem küldte.

Az Erzsébet-utalványnál illetékes Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a forgalmazó Nemzeti Üdülési Szolgálatra (NÜSZ) testálta a dolgot. A NÜSZ azonban válaszában csak azt írta meg, amit eddig is tudtunk. Vagyis, hogy jelenleg nem lehet fizetni az utalvánnyal a gyógyszertárakban. Azt nem írták meg, hogy lesz-e ebben a kérdésben változás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik