Gazdaság

A dolgozók fele nem használja ki a szabadságát

nyaralás (nyaralás, lazulás)
nyaralás (nyaralás, lazulás)

Sokan idő és helyettes hiánya, illetve a munkahelyféltés miatt nem pihennek annyit, amennyi papír szerint járna nekik.

A Unit4 nemzetközi kutatása szerint a válaszadók valamivel több mint fele (56 százalék) tudja csak kihasználni teljes mértékben éves szabadságát, amelynek hossza a nyilatkozatok 94 százalékában évi több mint 3 hét – számol be a Piac és Profit online.

A szabadságukat fel nem használók körében messze a leggyakoribb indok (84 százalék) a jelenlegi munkakör által megkövetelt fokozott elfoglaltság volt, vagyis egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy hosszabb időre távol legyenek a munkahelyüktől.

A második leggyakoribb ok (13 százalék) a nem megfelelő munkaerő-lefedettség – más szóval a helyettesítés megoldatlansága –, a harmadik (3 százalék) pedig az állásbizonytalanság és a munkahelyi leépítések körüli aggodalom volt.

Egyértelmű az ok: spórolás

,,Nyilvánvaló az a trend, hogy a vállalatok próbálnak egyre többet elérni egyre kevesebb erőforrás segítségével – ami egyúttal azt is jelenti, hogy gyakran hatékonyságnövelő eszközöket vesznek igénybe annak érdekében, hogy több munkát végezzenek el kevesebb alkalmazott bevonásával” – mondta Shelley Zapp, a Unit4 North America vezérigazgatója.

A Unit4 nemzetközi szintű, európai és észak-amerikai ügyfelek körében elvégzett legfrissebb kutatásában a résztvevők fele a közepes vállalatok közé tartozik (évi 100 millió – 1 milliárd dolláros árbevétellel), 33 százalékuk éves árbevétele kevesebb, mint 100 millió dollár, 21 százaléknak pedig egymilliárd dollár fölötti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik