Gazdaság

Talán már nem csökken tovább a vállalati hitelezés

vállalkozói hitelek (vállakozói hitel, vállalati hitel, hitel, )
vállalkozói hitelek (vállakozói hitel, vállalati hitel, hitel, )

A régióban az egyetlen ország vagyunk, ahol még tavaly is zsugorodott a vállalati hitelkihelyezés. Növekedésre ezután sem számíthatunk.

Méghozzá a gyenge gazdasági kilátások és az egyes iparágakat érintő nehézségek miatt nem várható még felívelés. De legalább a piac további zsugorodása megállhat.

Máshol már beindult

A régióban 2012-ben már megindult a vállalati hitelezés növekedése, Magyarországon azonban tavaly is folytatódott a hitelállomány 2008 óta tartó csökkenése. Ami változó mértékű volt ugyan, de folyamatos, és összességében mintegy 20 százalékos csökkenést jelentett.

Ez a visszaesés az MNB előrejelzése alapján várhatóan a következő két évben is folytatódni fog. Hiszen a hitelezési feltételeket befolyásoló fő tényezők a hitelkihelyezés szigorításának irányába mutatnak. Előre láthatóan ez a csökkenés az eddigiekhez képest kisebb mértékű lesz, azonban éves szinten még mindig mintegy 4-5 százalékot tehet ki – állapította meg a K&H Vállalati és intézményi banki szolgáltatások üzletág vezetője, Huszár Róbert.

Íme az okok

„A vállalati hitelkihelyezést három fő tényező befolyásolja: a bankok tőkehelyzete, likviditási helyzete, valamint a hitelezési hajlandóság. Jelenleg a hazai bankrendszer tőkehelyzete jónak tekinthető, főként az anyavállalatok forrásainak köszönhetően. A régiós viszonylatban igen alacsony tőkemegtérülési mutató viszont visszafogja a hitelezési tevékenységet.

A bankrendszer likviditási helyzete a csökkenő hitel/betét aránynak köszönhetően szintén javuló tendenciát mutat. Így tehát a vállalati hitelezés szűkülésének oka végső soron a csökkenő hitelezési hajlandóság. Emögött a gyenge gazdasági kilátások, az alacsony beruházási hajlandóság és külföldi tőkebefektetések, valamint az egyes iparágakat – ingatlanszektort, önkormányzati szektort – érintő nehézségek állnak. Ezek annak ellenére visszafogják a hitelezési hajlandóságot, hogy a pénzintézetek és a vállalatok érdeke is a tőkekihelyezés növelése lenne.

A fentiek mellett a hitelezés szigorításához az is hozzájárul, hogy a kockázatokat a válság óta kevésbé tolerálják a hitelezők. És ezen a téren a bizonytalan környezet miatt nem is várható javulás.

Mitől vehetne lendületet?

A jegybank az elmúlt fél évben összesen 1 százalékponttal csökkentette az alapkamatot. Emiatt a vállalati hitelek kamatai is mérséklődtek. A hatás azonban nem olyan jelentős, hogy ellensúlyozza a kínálati oldalon fennálló nehézségeket.

Huszár szerint tartós megoldást inkább az jelentene, ha a hosszabb távon tervezhető, kiszámítható gazdaságpolitika stabil környezetet teremtene a piaci szereplők számára. Ez azért különösen fontos, mert amíg a gazdasági környezet bizonytalanságát kockázatkezelési eszközökkel mérsékelni lehet, addig a kiszámíthatatlansághoz nehezebb alkalmazkodni a vállalatoknak. Ilyen esetben inkább a bezárkózás jellemző – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik