Gazdaság

Így verhetnek át az alkalmi krumpli- és hagymaárusok

burgonya (krumpli, )
burgonya (krumpli, )

Nem mindig tüntetik fel az eladási és egységárakat, és előfordul, hogy a mérlegük sem hiteles.

A téli hónapokban a családok nagy része előre gondoskodik a háztartás alapvető élelmiszerkészleteinek feltöltéséről, hiszen szezonja van a burgonya- és hagymaértékesítésnek. Gyakran találkozhatunk ebben az időszakban áruházak parkolóiba kitelepült, vagy árujukat a főutak mentén értékesítő kereskedőkkel, például Borsod megyében is. Őket ellenőrizte a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség tavaly év végén. Arra voltak kíváncsiak, az árusok nem folytatnak-e tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot.


Fotó: MTI / Mészáros János

A közel két hónap alatt mintegy húsz ellenőrzést végeztek. Hogy mennyire volt indokolt az akció, azt jól alátámasztja, hogy a felügyelőség az esetek több mint kilencven százalékában tárt fel valamilyen szabálytalanságot. És csupán egyetlen olyan egységet találtak, ahol semmiféle hiányosság nem volt.

A próbavásárlásoknál tipikusnak nevezhető kihágásokat észleltek: az esetek közel felében nem kapott nyugtát a vásárló, az árus nem tüntette fel az eladási, illetve egységárakat, és a helyszínen használt mérlegek hitelesítése sem igen volt rendben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik