Gazdaság

Szárnyaltak a magánnyugdíjpénztárak

Úgy tűnik, jó döntés volt megtartani a magánnyugdíj-pénztári számlákat. Tavaly ugyanis a bankbetéteket megszégyenítő kiemelkedő kamatot fizettek a megmaradt tagok számláin lévő pénzekre.

A legjobban teljesítő pénztáraknál egy átlagos 2,65 millió forintos magánpénztári vagyon 509 ezer forintot fialt. Vagyis majdhogynem 20 százalékkal kamatozott. De még a leggyengébben teljesítő pénztáraknál és protfólióknál is kétszázezer forint felett fialt egy átlagos tag pénze. Vagyis meghaladta mind az inflációt, mind pedig az átlagos bankbetéti kamatot – számolta ki az Azenpenzem.hu.

Ezek szerint igaza lett Borza Gábornak, a magánnyugdíjpénztárakat is tömörítő Stabilitás pénztárszövetség elnökségi tagjának (korábbi elnökének), amikor azt mondta, hogy igen olcsó és vonzó befektetés lehet magánpénztári tagnak maradni.

Érdekes, hogy a jó teljesítés ellenére sem sietnek a hamarosan megszűnő OTP magánpénztár tagjai, hogy másik pénztárba jelentkezzenek át (a lap információi szerint ezt az év végéig mindössze a tagok 11 százaléka kezdeményezte). Pedig ha nem lépnek időben, az ő vagyonuk is bekerül az állami nagykalapba.

Márpedig ha így történik, arra keresztet vethetnek. Akik ugyanis visszaléptek az állami nyugdíjrendszerbe, azoknak már majdnem teljesen elolvadt a korábbi magánpénztári vagyona: a majdnem 3 ezer milliárdból tavaly október végére már csak 673 milliárd körüli összeg volt meg.

S bár ígérték, az állami rendszerben az egyéni számlákon nem jelennek meg majd a korábbi magánpénztári tagok követelései. Az illetékes szakállamtitkárság szerint ugyanis azzal, hogy valaki visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe, nemcsak a magánpénztári számlája szűnt meg, hanem ezzel együtt az ottani számláján lévő követelése is.

Sőt, már azt is tudni lehet, hogy az egyéni nyugdíjszámlákon egyáltalán nem lesz pénz. Csak a biztosított személyi adatai, a foglalkoztatójának 2012. január 1-je utáni nyugdíjjárulék-bevallási adatai szerepelnek majd rajta. Vagyis ebből a nyugdíjígéretből sem lesz semmi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik