Gazdaság

A külföldi tőkepiacok már optimisták

tőzsde (tőzsde, )
tőzsde (tőzsde, )

A jegybankok tavalyi likviditásbővítő intézkedései miatt jobb a helyzet a tőzsdéken. És a javuló tőkepiacok jó hatással lehetnek a reálgazdaságra.

A tőkepiacokon már tavaly megmutatkozó optimizmus arra épült, hogy a jegybanki beavatkozások hatása az előttünk álló negyedévben a reálgazdaságban is megmutatkozhat. Várakozások szerint ezt az optimizmust a reálgazdasági folyamatok visszaigazolják, így az első negyedévben is folytatódhat az emelkedés a részvénypiacokon – ismertette a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója, Horváth István a bank negyedéves trendmonitor elemzésének fő megállapítását.

Jó jelek a világban

Az Egyesült Államokból biztató makrogazdasági adatok érkeznek, a munkaerő-piaci és az építőipari adatok is kedvezően alakulnak, így idén a költségvetési vita átmeneti rendezéséhez elfogadott megszorítások ellenére is 2 százalék feletti gazdasági növekedés várható.

Lecsendesültek a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatosan újból és újból felmerülő aggodalmak is, mivel minden jel szerint sikerült elkerülni a hirtelen gazdasági visszaesést, és úgy tűnik, javulnak a további kilátások.

Az eurózónában ennél valamelyest borúsabb a kép, hiszen a reálgazdaság továbbra is nehéz helyzetben van. Sok tagállamban 2013-ban is recesszióval kell számolni, és a legfrissebb előrejelzések szerint az euróövezetben számottevő növekedés csak 2014-ben várható. Az azonban mindenképpen pozitív fejlemény, hogy a várakozások legalább nem változnak: a kötvénypiacokon is nyugalom honol az EKB tavaly szeptemberi bejelentései óta, továbbá a spanyol és olasz hosszú lejáratú kötvényhozamok is hónapok óta nem látott alacsony szintekre süllyedtek. (Tehát olcsóbban tudják magukat finanszírozni ezek az államok.)

A következő negyedévben

Folytatódhat az optimista hangulat, de persze nem kizárható, hogy a piacok lefelé görbülnek, ha nagyobb trauma éri a befektetőket. Ilyen „banánhéj” lehet, ha az USA-ban túlfeszítik a költségvetésről szóló vitát február–márciusban – bár a decemberi kompromisszum alapján várható, hogy most is találnak megoldást a problémákra.


Fotó: AFP / Mario Tama

Európában az olasz választások és Spanyolország küszöbön álló pénzügyi segítségkérése mozgathatja majd meg jelentősebben a piacokat. Ez utóbbi valójában akár pozitív is lehet a tőkepiacok szempontjából, hiszen ezzel az ESM a gyakorlatban is bizonyíthatná működőképességét – mondta a befektetési szakember.

Uniós válságkezelés

Tavaly több szempontból is fordulóponthoz érkezett az európai uniós válságkezelés. A folytatásban a bankunió létrehozása (ebben már az idén is lehet előrelépés), és az eurózóna fiskális és politikai integrációja szerepel (ez 2013-ban még várhatóan nem lesz napirenden).

Magyarországon még marad a recesszió

A magyar gazdaság idei kilátásai még gyengék. Várhatóan 2013-ban is folytatódik a recesszió, mivel mind a külső, mind a belső kereslet gyenge, és a jó ideje csökkenő beruházási tevékenységnél is további lejtmenetre lehet számítani. Viszont van pár jó hír is: a kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhetően a hazai eszközök alapvetően erősek maradtak, mérséklődött az infláció, és tovább csökkenhet a jegybanki alapkamat.

A túlzottdeficit-eljárás várható megszüntetésével pedig megnőhet a gazdaságpolitika mozgástere, és új források állhatnak majd rendelkezésre a gazdaság élénkítéséhez.

A magyar pénz- és tőkepiacokon leginkább az van a figyelem középpontjában, hogy ki lehet az új jegybankelnök, és milyen új elképzelésekkel, tervekkel érkezhet. Az eddigi kommunikáció alapján a gazdaságpolitika a korábbinál sokkal toleránsabb lesz egy esetleges forintgyengüléssel szemben, amit már most elkezdtek árazni a tőkepiacok – emelte ki Horváth István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik