Gazdaság

Túl jól vezet? Drága lesz a kötelezője!

autópálya (sztráda, )
autópálya (sztráda, )

Többe kerülhet a biztosítás a pénzügyi felügyelet miatt.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az elmúlt években bevett gyakorlattá vált bónusz/malusz besoroláshoz kapcsolt kgfb-kedvezmények visszavonására szólított fel legalább 10 biztosítót – írja a Napi Gazdaság.

Idáig ugyanis több biztosító is bevezetett kedvezményeket a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra azoknak a sofőröknek, akiket a létező bónuszkategóriáknál is jobbaknak ítéltek. A felügyelet szerint a jogalkotó az osztályok és a károk számának megjelölésével egyértelműen meghatározta azt a rendszert, amelynek keretén belül a kármentességhez kapcsolódó díjkedvezmény, míg a károkozók esetében díjtöbblet érvényesíthető.


Fotó: Neményi Márton

Ennek alapján az ügyfél az Autó-Motor előfizetésért kaphat extrakedvezményt, de a balesetmentességért nem – szögezi le a lap.

A bónuszon felüli kedvezményt ugyanakkor saját kockázatukra vállalták eddig a biztosítók. Az, hogy a felügyelet a balesetmentes vezetőknek adható kedvezmények megszüntetésére kötelezi a piac legnagyobb részét, az autósok számára azzal jár, hogy emelkednek majd a biztosítók díjai – ráadásul olyan kedvezménytétel törlődik a piacról, amelyet a biztosítók vállaltak volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik