Gazdaság

Elvitte az infláció a keresetnövekedést

bankautomata (bankautomata, pénzfelvét, )
bankautomata (bankautomata, pénzfelvét, )

És közben megint kevesebben voltak azok a szerencsések, akiknek még volt munkájuk.

Tavaly január-novemberben a KSH adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 221 200 forint volt, ami 4,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A nettó átlagkereset pedig (családi kedvezmény nélkül számítva) 142 900 forintnyi volt (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 99 800, a szellemi foglalkozásúaké 188 600). Ami azt jelenti, hogy mindössze 2 százalékkal haladta meg az előző év első 11 hónapi mértékét. Miközben kissé fékezett, 5,7 százalékos inflációt mértek. A különbség önmagáért beszél.

Ezen belül a vállal­ko­zá­soknál dolgozók átlagosan 231 400, míg a közszférában – a nem közfoglalkoztatás keretében – foglalkoztatottak 214 400 forintot kerestek. A köz­fog­lalkoztatottak átlag­keresete 73 100 forint volt. Az átlag­kerese­tek a verseny­szférában 7,2 százalékkal nőttek. A KSH siet megjegyezni, hogy a költségvetésben dolgozóknál a közfoglalkoztatás sú­lyá­nak növekedése miatt csökkent az átlagkereset (e hatást kiszűrve átlagosan 4 százalékos emelkedést mértek – teszik hozzá).

A legtöbbet fi­ze­tő gaz­da­sági ág továbbra is a pén­zü­gyi, biztosítási tevékenység volt (452 300 forint), a legkevesebbet pedig, átlagban ennek alig több mint harmadát a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászati ágazat dolgozói keresték. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) kereset 2012. január–novemberben átla­gosan 5,4 százalékkal – ezen belül a versenyszférában dolgozóké 8,1 százalékkal – haladta meg az egy évvel korábbit.

A versenyszféra legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásainál 1 millió 817 ez­er fő volt az alkal­ma­zás­ban állók száma, 36,3 ezer fővel kevesebb, mint 2011 azonos időszakában. A költségvetési szfé­rá­­ban 752 ezren dolgoztak (16,4 ezer fővel többen az egy évvel korábbinál), közülük átlagosan 91 ezren köz­foglalkoztatás keretében. Átlagosan négyszer annyi (72,4 ezer) teljes munkaidős közfoglalkoztatott volt, mint egy évvel korábban. A nonprofitoknál pedig 19,4 ezerrel dolgoztak kevesebben. Vagyis a foglalkoztatási mérleg is erősen mínuszban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik