Gazdaság

Rossz hírt közölt a Világbank

világbank (világbank, )
világbank (világbank, )

Jelentősen, 3-ról 2,4 százalékra rontotta a 2013-as globális gazdasági növekedésről szóló előrejelzését a Világbank. A szervezet azzal indokolta a lépést, hogy a fejlett országok a vártnál sokkal lassabban lábalnak ki a gazdasági válságból.

A kedden közzétett elemzésben az áll, hogy a globális gazdaság növekedése 2013-ban mindössze 0,1 százalékkal fogja meghaladni a tavalyi bővülést, amely 2,3 százalék volt. Az intézmény júniusi előrejelzésében még 3 százalékos növekedéssel számolt. A válságból való kilábalás csúszik, az év első negyedévének végére és a második negyedre várható. A Világbank korábban arra számított, hogy a kilábalás jelei már hamarabb megmutatkoznak.

A fejlett államok gazdasága idén 1,3 százalékkal nőhet, a bővülést fékezi a kiadások lefaragása, a magas munkanélküliségi ráta és a rossz fogyasztói, illetve üzleti hangulat. Az eurózóna gazdasága mindazonáltal 0,1 százalékkal zsugorodik ebben az évben, az Egyesült Államoké 1,9 százalékkal, japáné pedig 0,8 százalékkal bővül.

Míg tavaly az eurózóna adósságválságának kezelése érdekében meghozott intézkedések “felszínen tartották” a pénzpiacokat, addig idén az Egyesült Államokban az úgynevezett “pénzügyi sziklaszirt” és az adósságplafon megemelése körül zajló politikai viták lassíthatják a fejlődő országokban a gazdasági növekedést – mutatott rá a szervezet.

A Világbank szerint a washingtoni politikai bizonytalanság már most érezteti hatását, a dollárba vetett bizalom csökkenése és a piaci feszültség emelkedése pedig 2,3 százalékkal vetheti vissza az amerikai, 1,4 százalékkal pedig a globális gazdasági bővülést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik