Gazdaság

Még nem jön el a Kánaán

Jövőre nem lesz növekedés a magyar gazdaságban, de a következő két évben már "látható fellendülés" kezdődik az európai felzárkózó térségben. Ez elsősorban a külső kereslet várható erősödésének lesz köszönhető. A folyamat 2013 után valószínűleg a magyar gazdaság növekedését is beindítja - vélik londoni pénzügyi elemzők.

A JP Morgan közgazdászainak új prognózisa stagnálást valószínűsít a magyar gazdaságban 2013 egészére. A ház eddigi előrejelzésében még 0,5 százalékos jövő évi magyar GDP-növekedés szerepelt. A JP Morgan londoni elemzői szerint a felülvizsgálatot elsősorban a magyar pénzügyi szektor növekvő adóterhei indokolják.

Egy másik globális bankcsoport, a Goldman Sachs londoni elemzői is azt közölték pénteki térségi prognózisukban, hogy jövőre nem számítanak növekedésre Magyarországon, utána azonban fokozatos élénkülést várnak.

Ennél valamivel optimistább eredményre jutott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is. Keddi jelentésük szerint 2013 második felétől megindul a GDP növekedése Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik