Gazdaság

Pucérkodást adó tévé kapott támogatást

Nem tudta az EU, hogy félmeztelen nőket fognak mutogatni a pénzén.

Hatalmas botrány kerekedett egy 1 millió eurós uniós támogatás miatt Bulgáriában. A támogatást a versenyképesség-növelést célzó uniós keretből kapta egy Payner Media nevű bolgár tévécég, amely Planet TV nevű csatornájának nyerte a pénzt új kamerákra. Az uniós támogatás mellett a bolgár kormány is támogatta a beruházást körülbelül 150 ezer euróval.

A támogatás kihirdetésekor azonban ellepték a közösségi média-oldalakat a felháborodott kommentek. Az említett tévé ugyanis előszeretettel sugároz olyan videóklipeket, amelyekben sokak szerint sokkolóan explicit szexuális utalások és képek vannak. Bulgáriában ugyanis nagyon népszerű a chalga zenei műfaj, amely népi motívumokat kever keleties hangzással – alulöltözött, pornókirálynőknek beállított lányokkal és gengszterkülsejű fiúkkal.

Bulgáriában ezek a klipek azért is verték ki a biztosítékot, mert az ortodox keresztény országban amúgy be van tiltva a pornográfia (bár ez nem akadályozza meg a kábeltévéket az ilyen műsorok sugárzásában).

A Sega nevű bolgár napilap az Euractiv.com tudósítása szerint több neves értelmiségit is idéz, akik fanyalognak a tévécsatorna műsorán. „Nem tudom, milyen szörnyűséges elme szülötte ez a helyzet” – mondta például Mitko Novkoz kritikus. Aleksandar Morfov filmrendező is az erkölcs romlására panaszkodott: „Láthatóan ezt a kultúrát bírja csak az idióta országunk felmutatni a világ felé.”

Az Európai Bizottság illetékese szerint a tévé támogatásáról a döntést a bolgár minisztérium hozta meg, ám a bizottság is jóváhagyta, hisz megfelel a kiírásnak a cég. „A támogatás a kreatív ágazatokban működő kis- és középvállalkozások erősítésére jött létre. A kultúrában nagyon éles az üzleti verseny, s érdemes támogatni, hiszen növekedést generál és állásokat teremt” – fogalmazott Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztos szóvivője, Shirin Wheeler.

Íme egy példa a chalgára

Ön szerint durva?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik